Δημητριος Βουλγαρης στα 1870
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το πορτρέτο του Πέτρο Μωραΐτη απεικονίζει τον πολιτικό Δημήτριο Βούλγαρη. Ο Βούλγαρης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1802 και πέθανε στην Αθήνα το 1877. Από το 1855 έως 1875 διετέλεσε 8 φορές πρωθυπουργός. Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Τζουμπές, λόγω της μακριάς μπέρτας/μανδύα που συνήθιζε να φορά. Το πορτρέτο αναδεικνύει ένα πρόσωπο που εμπνέει σεβασμό αλλά ταυτόχρονα προκαλεί φόβο αποκαλύπτοντας έναν ιδιαίτερο ψυχισμό. Ήταν τολμηρός και αποφασιστικός στις πράξεις του. Ο Μωραΐτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους του 19ου αιώνα που ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1859, αποτυπώνοντας στην ουσία την αλλαγή της ελληνικής φυσιογνωμίας καθώς η χώρα τότε μετέβαινε από την τουρκική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αντίληψη. Μέσα από τις φωτογραφίες του παρακολουθούμε την πορεία της Ελλάδας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Στις φωτογραφίες του απεικονίζονται αγωνιστές της επανάστασης, βασιλείς, αστοί, κυρίες της καλής κοινωνίας ληστές, πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και ανώνυμοι που επιλέγουν να φωτογραφηθούν στο στούντιό του.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι μαθητές καλούνται να περιγράψουν το πρόσωπο που απεικονίζεται στο πορτρέτο να κάνουν εικασίες για την ιδιότητα του προσώπου, την καταγωγή του, την εποχή στην οποία έζησε, να περιγράψουν τον ψυχισμό του αλλά και να αναδείξουν την πρόθεση του φωτογράφου.Οι μαθητές διερευνούν τη ζωή και το έργο του πολιτικού καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε. Θα μπορούσε ακόμα να αξιοποιηθεί προκειμένου οι μαθητές παρατηρώντας διαφορετικά πορτρέτα να εντοπίσουν στοιχεία της προσωπικότητας των παριστάμενων προσώπων.
Στα εικαστικά το πορτρέτο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση προκειμένου οι μαθητές να δημιουργήσουν συλλογές φωτογραφιών με κοινό θέμα. Να περιγράψουν προφορικά ή και γραπτά το πρόσωπο που απεικονίζεται και να κάνουν εικασίες για την πρόθεση του φωτογράφου. Γνωρίζουν ορισµένα βασικά στοιχεία του επαγγελµατικού ρόλου του φωτογράφου. Να περιγράψουν απλά πώς νιώθουν και τι σκέπτονται, όταν βλέπουν αυτήν την φωτογραφία. Οι μαθητές με αφορμή το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορούν να διερευνήσουν να ανακαλύψουν διαφορετικούς τρόπους αναπαράστασης ενός πορτρέτου όπως ζωγραφική, γλυπτική, κ.ά.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 12
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/2793
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Μουσείο Μπενάκη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Εικαστικές Τέχνες και Τεχνολογία Visual Arts and TechnologyΕικαστικές Τέχνες και Τεχνολογία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
συμπεριφοριστική προσέγγιση > προγραμματισμένη διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
συναισθηματικός > να οργανώνουν αξίες
ψυχοκινητικός > να προσαρμόζονται και να δρουν δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΡΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΣΑΚΩΣΤΑ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Μουσείο Μπενάκη
εκδότης/ες: Μουσείο Μπενάκη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ