Ποιημα για τον Κωνσταντινο ΙΒ΄ (Α΄)
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ποίημα με τίτλο «Στον Κωνσταντίνο ΙΒ΄» του ποιητή Σύλβιο που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό και σατιρικό περιοδικό «Εθνικόν Ημερολόγιον» Κ. Φ. Σκόκου το 1914. Το ποίημα φέρει ένδειξη γραφής «Σμύρνη, 1913» και έχει υμνητικό για τον βασιλιά περιεχόμενο. Σκόπιμη ίσως είναι η προσπάθεια του ποιητή να συνδέσει στον τίτλο τον Κωνσταντίνο ΙΒ΄ (1868 - 1923) με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο. Ο Κωνσταντίνος Α΄ (ή ΙΒ΄) υπήρξε βασιλιάς των Ελλήνων τις περιόδους 1913-1917 και 1920-1922. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, την αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αρχικά, υπήρξε αρχιστράτηγος κατά τον ταπεινωτικό Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Το 1912, ως διάδοχος του Ελληνικού θρόνου, ετέθη επικεφαλής του Ελληνικού στρατού και το όνομα του συνδέθηκε με τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού με κύριο αντίπαλο της Ελλάδος τη Βουλγαρία. Το 1913, μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου, είχε ανέβει στο θρόνο της Ελλάδος. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο στρατός εξεγέρθηκε υπό την ηγεσία των Συνταγματαρχών Πλαστήρα και Γονατά και απαίτησε την αποχώρηση του. Ο Κωνσταντίνος Α΄ πέθανε στο Παλέρμο της Σικελίας το 1923.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το ποίημα αυτό που αφιερώνεται στον βασιλιά Κωνσταντίνο ΙΒ΄ μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεότερης Ιστορίας και τη διδασκαλία των Βαλκανικών πολέμων, του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Τα ένθερμα λόγια του Σμυρναίου ποιητή για το πρόσωπο του βασιλιά, που από πολλούς θεωρείται ως υπαίτιος της Μικρασιατικής καταστροφής, μια δεκαετία πριν συμβεί αυτή μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή για την εικόνα και το θαυμασμό που του έτρεφαν οι σύγχρονοι του Έλληνες. Έτσι με αφορμή το ποίημα μπορεί να ξεκινήσει διάλογος στην τάξη για τα πολύ σημαντικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα, στα οποία πρωταγωνίστησε ο Κωνσταντίνος αλλά και για το πως πολλές φορές η ιστορία καταγράφει τα γεγονότα πολύ πιο διαφορετικά από τον τρόπο της σύγχρονης καταγραφής τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή του βασιλιά στους Βαλκανικούς αγώνες, οι οποίοι άλλωστε αναφέρονται στο ποίημα, αλλά και στα γεγονότα που ακολούθησαν αυτών και άλλαξαν την εικόνα του Κωνσταντίνου στα μάτια των συγχρόνων του: τη σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου, τη δυναμική επέμβαση της Αντάντ για την έξωση του Κωνσταντίνου και τέλος τη Μικρασιατική καταστροφή.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα PNG (.png)/ 176 KB (180.224 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/2991
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > γνωστική μαθητεία
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Σύλβιος
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ