Πορτραιτο κοριτσιου, Διστομο
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η φωτογραφία της Βούλας Θεοχάρη Παπαϊωάννου που απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι στο χωριό Δίστομο το 1945, μπορεί να συσχετιστεί με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο χωριό αυτό ένα χρόνο πριν, στις 10 Ιουνίου 1944: ένα «Μέτρο Εξιλέωσης» μιας ναζιστικής μεραρχίας ως αντίποινα για μια επίθεση εναντίων των Γερμανών στην περιοχή. Την ημέρα αυτή, οι Γερμανοί προχώρησαν σε εκτεταμένες σφαγές στο χωριό Δίστομο, με τελικό απολογισμό 233 νεκρούς ανάμεσά τους γυναίκες, γέροι και παιδιά. Ήταν μια θηριωδία που ξεσήκωσε την παγκόσμια κατακραυγή ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αγωγή των θυμάτων του Διστόμου εναντίον του Γερμανικού Δημοσίου. Στη φωτογραφία εμφανίζονται παιδιά που επέζησαν της γενοκτονίας στο χωριό τους. Η φωτογράφος εστιάζει στην εικόνα ενός κοριτσιού ενώ τα υπόλοιπα παιδιά μένουν στο βάθος θολές φιγούρες. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει τον προσωπικό θρήνο του καθενός από τους επιζήσαντες. Ίσως είναι και μία υπόδειξη πως τα θύματα πολέμου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζικά, ως σύνολα, αλλά ως μονάδες, ως ξεχωριστές ιστορίες που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής και ευθύνης. Το μικρό κορίτσι προσπαθεί να χαμογελάσει ενώ είναι έντονη η μελαγχολία στα μάτια του. Τα ρούχα του φτωχικά και η κίνηση του χεριού αμήχανη. Όλο το δράμα του πολέμου και των αποτρόπαιων αποτελεσμάτων του σε μία φωτογραφία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η φωτογραφία του κοριτσιού, στο χωριό Δίστομο το 1945, της φωτογράφου Βούλας Θεοχάρη Παπαϊωάννου, μπορεί να βρει χαρακτηριστική χρήση σε μια διδακτική αναφορά στα θύματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες με τις οποίες συνοδεύτηκε. Η σφαγή στο Δίστομο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των γεγονότων που στιγμάτισαν την Ελλάδα από την Γερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι την Μεταπολίτευση. Η φιγούρα του κοριτσιού –ενδεχομένως ένα από τα ορφανά που άφησε πίσω της η θηριώδης σφαγή του Διστόμου– μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας συζήτησης για την ευθύνη της πολιτείας απέναντι στα θύματα του πολέμου. Κυρίως μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες να προχωρήσουν σε έρευνα σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν οι εθελοντικές οργανώσεις (Ερυθρός Σταυρός), τα ορφανοτροφεία και άλλοι φορείς, στην αποκατάσταση των θυμάτων του πολέμου, στην ομαλή προσαρμογή τους και στη δυνατότητα που τους έδωσαν για μια νέα αρχή. Τέλος, καθώς ακόμα και ο πόλεμος έχει το δικό του δίκαιο, τέτοιες περιπτώσεις εντάσσονται στα εγκλήματα πολέμου που πρέπει επισύρουν ποινές στους θύτες και κάποιας μορφής αποζημιώσεων στα θύματα. Από αυτή την άποψη, η φωτογραφία μπορεί να σχετιστεί με το ανοιχτό ζήτημα των πολεμικών γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Μια πρόταση για αξιοποίηση του μαθησιακού αντικειμένου ως προς την παραπάνω κατεύθυνση είναι η ενθάρρυνση ενός διαλόγου μεταξύ των μαθητών/τριών αλλά και μιας αντιπαραθετικής συζήτησης (debate).


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3127
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Μουσείο Μπενάκη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Πολεμικά γεγονότα War eventsΠολεμικά γεγονότα
Πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες Political & Social SciencesΠολιτικές και κοινωνικές επιστήμες
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Μουσείο Μπενάκη
εκδότης/ες: Μουσείο Μπενάκη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ