Το λιμανι του Πειραια, Χαρακτικο
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο χαρακτικό απεικονίζεται το λιμάνι του Πειραιά με την ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα τον κόλπο της Σαλαμίνας. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο Piraeus and Ports of the Mediterranean Sea. The hellenic maritime Tradition through Centuries-Engravings, Αθήνα, Eurodimension, 2000, και αποτελεί μία από τις 20 εικόνες της έκδοσης με θέμα τον Πειραιά σε διάφορες χρονικές στιγμές του 19ο αιώνα. Τα χαρακτικά προέρχονται από εβδομαδιαία ταξιδιωτικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν στην Αγγλία και τη Γαλλία κυρίως τον 19ο αιώνα. Μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου σε ενότητες με θέμα την ελληνική οικονομία και κοινωνία κατά τον 19ο αι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Στο πλαίσιο της διδασκαλίας ενότητας που πραγματεύεται την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας του 19ου αιώνα, προτείνεται ο εκπαιδευτικός να ζητήσει από τους μαθητές να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο μετά από αιώνες παρακμής θα αποκτήσει στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι. την παλιά του αίγλη. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα επιλέγει να ασχοληθεί με ένα από τα παρακάτω θέματα: σημαντικά ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανάπτυξη του Πειραιά στη διάρκεια του 19ου αι. (1829: άφιξη νέων κατοίκων / 1834: μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα / 1835: ίδρυση Δήμου Πειραιώς / 1869: σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Αθήνα / 1860 έως 1870: πρώτες σημαντικές προσπάθειες για τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής / 1893: διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου), σημαντικά πρόσωπα που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν ως δήμαρχοι της περιοχής και το έργο τους, το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, η ανοικοδόμηση δημόσιων κτηρίων (όπως Τελωνείο, Κρατικές Αποθήκες, κτίριο της Σχολής Ευελπίδων, σχολικά κτίρια, το μέγαρο του Χρηματιστηρίου, το Δημοτικό Θέατρο, ιεροί ναοί, κοινωφελή ιδρύματα). Οι εργασίες των ομάδων παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή και το κείμενο συνοδεύεται από ανάλογες φωτογραφίες. Στο πλαίσιο αυτό, η φωτογραφία του λιμανιού το 1832 μπορεί να αποτελέσει τμήμα φωτογραφικού αφιερώματος, από το οποίο θα διαφαίνεται η οικιστική, οικονομική, καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά. Πλούσιο σχετικό υλικό μπορούν να αναζητήσουν οι μαθητές σε έργα περιηγητών του 19ου αιώνα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3318
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Οικονομία EconomyΟικονομία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ