Οικοσημο οικου Καρμαντινο
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για το οικόσημο του ιταλικού φεουδαρχικού οίκου των Carmadino από την Β. Ιταλία, το οποίο βρίσκεται στην Κω (κάστρο της Νεραντζιάς). Στο οικόσημο αυτό αποτυπώνεται το θέμα του φτερωτού λιονταριού σε χαρακτηριστική στάση, λαξευμένο πάνω σε πέτρα, το οποίο εμφανίζεται πολύ συχνά κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, καθώς πρόκειται και για το επίσημο οικόσημο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο ιππότης του Τάγματος του Οσπιταλίου του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, Codardo de Carmadino, υπήρξε διοικητής του νησιού, το οποίο παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Ιωαννιτών Ιπποτών από τις αρχές του 14ου αιώνα μέχρι το 1522. Η φωτογράφηση του οικοσήμου έγινε το 2005 από τον Κωστή Καλλιβρετάκη.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο εκπαιδευτικός προτείνεται να αξιοποιήσει την φωτογραφία του οικοσήμου των Καρμαντίνο – σε συνδυασμό με άλλους εκπαιδευτικούς πόρους – για να διδάξει πτυχές της εποχής της ενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο. Έτσι θα μπορούσε (α) να σχεδιάσει μια αναζήτηση των βενετικών μνημείων / κάστρων στην Ελλάδα (Κρήτη, Χαλκίδα, Μονεμβασιά, Ναύπακτο κ.λπ.), ώστε να αναδειχθεί η οικονομική και γεωπολιτική σημασία των σημείων τα οποία κατέκτησαν και οχύρωσαν οι Βενετοί, δημιουργώντας εμπορικές και στρατιωτικές βάσεις τις οποίες διατήρησαν και μετά την οθωμανική κατάκτηση. Για την συγκεκριμένη αναζήτηση μπορεί να αξιοποιηθεί η ιστοσελίδα «Κάστρα, Πύργοι και Φρούρια της Ελλάδας», στην οποία ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση μεταξύ 800 περίπου κάστρων, να δει φωτογραφίες τους και να διαβάσει σύντομα κείμενα για την ιστορία τους. Παρόμοιο υλικό μπορεί να εντοπίσει κανείς και στο αφιέρωμα των Επτά Ημερών της Καθημερινής, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Ναυπλίου με τίτλο «Μια μακραίωνη πορεία ...» (12 Νοεμβρίου 1995) (β) να οργανώσει την μελέτη των οικοσήμων των βενετικών οίκων στην Ελλάδα αξιοποιώντας την ιστοσελίδα «Πανδέκτης – Ψηφιακός θησαυρός ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού» / Αρχείο Εραλδικών Μνημείων του Ελληνικού χώρου. Με την μελέτη αυτή μπορεί να αναδειχθούν όψεις της τέχνης της εποχής αλλά και της σημασίας των συμβόλων που χρησιμοποιούνταν για τα εμβλήματα των οικογενειών. (γ) τέλος μπορεί να γίνει η μελέτη της επίδρασης της ενετοκρατίας στον ελληνικό πολιτισμό, με επικέντρωση στην λογοτεχνία (κρητικό θέατρο), στην γλώσσα, το λεξιλόγιο, την σημασιολογία, την προφορά κ.λπ. κυρίως σε περιοχές με μακροχρόνια ενετική παρουσία.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3549
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία Byzantine and Medieval HistoryΒυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΤΟΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ