Κ. Σκοκος, Εις πλουσιον φιλαργυρον
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Επίγραμμα του Κωνσταντίνου Σκόκου, που δημοσιεύθηκε το 1904 στο «Ημερολόγιον Σκόκου». Το «Ημερολόγιον Σκόκου» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1886, έγινε το δημοφιλέστερο έντυπο της εποχής του, μετονομάστηκε σε «Εθνικόν Ημερολόγιον» το 1891 και εκδιδόταν για 33 ολόκληρα χρόνια. Μέσα από τις σελίδες του εκφράστηκε κυρίως η λογοτεχνική γενιά του 1880. Ο ίδιος ο Κ. Σκόκος δημοσίευε επιγράμματα (τετράστιχα ή οχτάστιχα) στο κάτω μέρος σελίδων που έμενε χώρος, τα οποία οι αναγνώστες του Ημερολογίου αγαπούσαν ιδιαίτερα. Το 1921 τα επιγράμματα αυτά μαζί άλλα μικρά σατυρικά ποιήματά του εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον τίτλο «Επιγράμματα». Το επίγραμμα «Εις πλούσιον φιλάργυρον» μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Λυκείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Λυκείου, οι μαθητές μελετούν τη Νέα Αθηναϊκή Σχολή, και ειδικότερα τη λογοτεχνική γενιά του 1880 και των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά της Σχολής αυτής, τους παράγοντες που οδήγησαν στη διαμόρφωσή της, τους κύριους εκπροσώπους της στην ποίηση και στην πεζογραφία. Ειδικότερα στα ποιήματα, 1) τα θέματα απομακρύνονται από τη φαντασία και προέρχονται από την καθημερινότητα, 2) χρησιμοποιείται η δημοτική γλώσσα, 3) δίνεται έμφαση στη φόρμα του ποιήματος, τεχνοτροπία που προέρχεται από τον γαλλικό Παρνασσισμό. Την περίοδο αυτή εμφανίζεται και ο Κ. Σκόκος, που δημοσίευσε ευθυμογραφήματα, χρονογραφήματα, ηθογραφικά κείμενα και σατιρικούς στίχους, χρησιμοποιώντας συχνά το ψευδώνυμο «Σατανάς». Με το ψευδώνυμο αυτό υπογράφει και το επίγραμμα «Εις πλούσιον φιλάργυρον», το οποίο μπορεί να δοθεί στους μαθητές ως συμπληρωματικό υλικό στα κείμενα του σχολικού εγχειριδίου. Στο ευσύνοπτο αυτό κείμενο μπορούν οι μαθητές να εντοπίσουν εύκολα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά της ποίησης της περιόδου αυτής, καθώς και τον εύθυμο χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Σκόκου. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δώσει στους μαθητές και άλλα επιγράμματα του ποιητή, όπως «Εἰς κοιλιόδουλον, Εἰς φοβερὸν διαχειριστὴν, Εἰς ἀνόητον πνευματώδη, Εἰς σοσιαλιστὴν», που πραγματεύονται ζητήματα επίκαιρα ως σήμερα και να συζητήσουν όλοι μαζί το θέμα αυτό. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει επιγράμματα του Κ. Σκόκου στον ιστότοπο της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3648
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Ρεύματα / Κινήματα Streams / MovementsΡεύματα / Κινήματα > Παρνασσισμός ParnassianismΠαρνασσισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: [Ανωνύμως]
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ