Η παρακμη και η πτωση της Ρωμαϊκης Αυτοκρατοριας
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για ένα σπάνιο ψηφιοποιημένο βιβλίο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο "The decline and fall of the roman empire" (Η παρακμή και η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας). Ο Edward Gibbon (1737-1794), Βρετανός ιστορικός και πολιτικός είναι ο συγγραφέας του βιβλίου το οποίο εκδόθηκε το 1887 στο Λονδίνο. Το βιβλίο αναφέρεται στην παρακμή και την πτώση της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, δηλαδή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από το 500 μ.Χ., η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παύει να υπάρχει και αντικαθίσταται από μια σειρά γερμανικών βασιλείων, ενώ η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν άθικτη και επέζησε για τα επόμενα χίλια χρόνια με το όνομα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.Το κείμενο μπορεί να αποτελέσει υλικό για τη μελέτη και την κατανόηση της ιστορίας της βυζαντινής αυτοκρατορίας.Περιγράφει την βυζαντινή περίοδο χαρακτηρίζοντας την Ανατολική (Βυζαντινή) αυτοκρατορία σαν ένα κράτος που βρίσκονταν σε μια μόνιμη και πρόωρη παρακμή. Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος της βυζαντινής ιστορίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το παρόν μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της βυζαντινής ιστορίας για τη διδασκαλία της ιστορίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που χωρίστηκε σε δυτική και ανατολική (βυζαντινή). Ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναθέσει στους μαθητές να εργαστούν ομαδοσυνεργατικά και να μελετήσουν κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο, επιλεγμένα από τον εκπαιδευτικό, για να κατανοήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στην παρακμή και την πτώση. Στη συνέχεια, μπορούν να αναζητήσουν υλικό και από άλλες πηγές και να δημιουργήσουν μια παρουσίαση στην οποία θα προβάλλουν τα βασικά σημεία στην ιστορία της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (ακμή, παρακμή, πτώση) αλλά και κατ' επέκταση και της δυτικής. Θα πρέπει να τονιστεί στους μαθητές ότι το βιβλίο είναι ένα έργο το οποίο αναδεικνύει το πνεύμα μιας συγκεκριμένης εποχής αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μοντέλο ιστορικής έρευνας και γραφής. Για το λόγο αυτό οι μαθητές θα πρέπει να αναζητήσουν και άλλες πηγές ώστε να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν και να ελέγχουν με αυτό τον τρόπο τις ιστορικές πηγές τους. Οι μαθητές στο Γενικό Λυκείο διδάσκονται αγγλικά και η μελέτη αποσπασμάτων από ένα βιβλίο στην αγγλική γλώσσα θα τους βοηθήσει να εξασκήσουν και τις δεξιότητες εκμάθησης ξένης γλώσσας. Θα ήταν όμως δυνατό να εμπλακεί στη εν λόγω δραστηριότητα και η διδάσκουσα αυτό το αντικείμενο στη σχολική μονάδα.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4247
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Σερρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία Byzantine and Medieval HistoryΒυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Gibbon, Edward
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΟΛΓΑ ΠΑΙΖΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
εκδότης/ες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ