Το χρεος της Κοινοτητας του Άθω. 1784
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χειρόγραφο από το Αρχείο της Ιεράς Κοινότητας του Άθω (Αρχείο Πρωτάτου). Το Αρχείο περιλαμβάνει κυρίως κώδικες που περιέχουν αντίγραφα βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγράφων ή κατάστιχα εσόδων και εξόδων της Κοινότητας, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για την οικονομική πολιτική του Αγίου Όρους και την προσπάθεια διαφύλαξης των οικονομικών του προνομίων την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το παρόν κείμενο, στο οποίο καταγράφεται το χρέος της Ιεράς Κοινότητας προς τον Σουλτάνο το 1784, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τις οικονομικές σχέσεις των μονών του Αγίου Όρους με την Υψηλή Πύλη την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στον Άθω.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρωτογενής πηγή, από την οποία οι μαθητές θα αντλήσουν πληροφορίες για την οικονομική κρίση στην οποία περιήλθαν οι μονές του Αγίου Όρους την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας στον Άθω, λόγω των δυσβάσταχτων φόρων. Ο καθηγητής παρουσιάζει το κείμενο στους μαθητές μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιντεοπροβολέα. Στο πάνω μέρος της οθόνης προβάλλεται το πρωτότυπο χειρόγραφο και από κάτω η περίληψή του: «Ο γραμματέας της Κοινότητας παπάς Ιγνάτιος Ξενοφωντινός καταγράφει στην αρχή του κώδικα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του προηγουμένου Χρύσανθου Σταυρονικητιανού, κατά την κατανομή του χρέους της Κοινότητας στις μονές του Αγίου Όρους στις 21 Δεκεμβρίου 1784, το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 450.000 γρόσια, από τα όποια τα 441.000 γρόσια αποτελούσαν το κεφάλαιο και τα 9.000 γρόσια τους τόκους». Το κείμενο μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση γα συζήτηση αναφορικά με τους φόρους, τακτικούς (κεφαλικός φόρος, φόρος δεκάτης, αιγοπροβάτων κτλ.) και έκτακτους που ο Σουλτάνος επέβαλε στις μονές, με αποτέλεσμα αυτές να είναι μόνιμα χρεωμένες. Στη συνέχεια η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί στα έσοδα των μοναχών, με τα οποία αφενός προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Υψηλή Πύλη και αφετέρου να συντηρηθούν οι ίδιοι και να επισκευάσουν τα μοναστηριακά κτήρια. Τα έσοδα αυτά προέρχονταν από αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, χορηγίες (σε χρήμα ή σε ακίνητα) των ηγεμόνων των παραδουνάβιων ηγεμονιών, κληροδοτήματα ιδιωτών, συνδρομές. Συμπληρωματικό σχετικό πρωτογενές υλικό μπορεί να αντλήσει ο εκπαιδευτικός από τον ιστοχώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4258
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότεροι χρόνοι (μέχρι και τον 18ο αι. μ.Χ.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Νεότεροι χρόνοι (μέχρι και τον 18ο αι. μ.Χ.) > Κοινωνική και πολιτική οργάνωση Social and political organizationΚοινωνική και πολιτική οργάνωση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ