Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση για τη μελέτη της χρήσης του χειρόμυλου στην παραγωγική διαδικασία του αλευριού. Επίσης προτείνεται προκειμένου να λειτουργήσει συγκριτικά ως οπτικό ντοκουμέντο για την αξιοποίηση διαφόρων τύπων χειρόμυλου σε περιοχές της Ελλάδας και άλλων χωρών για το άλεσμα του σιταριού. Τέλος μπορεί να αποτελέσει εισαγωγική - προπαρασκευαστική δραστηριότητα στο πλαίσιο επίσκεψης των μαθητών σε Λαογραφικό Μουσείο ή Τεχνολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται τύποι χειρόμυλων και παρουσιάζεται αναλυτικά η λειτουργία τους και η εξέλιξή τους.