Απο τις νεραιδες: Edelweiss
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το ποίημα με τίτλο ‘Edelweiss’ (1905) βρίσκεται δημοσιευμένο στο περιοδικό ‘Ο Νουμάς’ (Vol 3, No 142 σ. 10) στη στήλη ‘Από τις νεράιδες’. Ο δημιουργός του υπογράφει με το ψευδώνυμο ‘Λόεγγριν’ από το όνομα του ιππότη Λόενγκριν, ήρωα της ομώνυμης όπερας του Βάγκνερ, οι λογοτεχνικές πηγές της οποίας ανάγονται στα μεσαιωνικά ποιήματα του λεγόμενου Αρθουριανού κύκλου, ιδίως εκείνου με τίτλο ‘Πάρσιφαλ’ του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ. Το ποίημα, γραμμένο σε απλή δημοτική, αποτελείται από τρεις τετράστιχες στροφές με πλεκτή ομοιοκαταληξία και εμπεριέχει συμβολικά στοιχεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το ποίημα μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαθητοκεντρικές δραστηριότητες που έχουν θεωρητικό πλαίσιο τη διερευνητική, ανακαλυπτική μάθηση κατά τη διδασκαλία τού μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ειδικότερα, το κείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με παρόμοια, επώνυμα ποιήματα για την ανίχνευση των χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα λογοτεχνικά ρεύματα και ειδικότερα ο συμβολισμός. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τρόπο ελέγχου της εμπέδωσης της γνώσης των μαθητών μετά την ολοκλήρωση της διδασκαλίας των λογοτεχνικών ρευμάτων του ρομαντισμού, του νεορομαντισμού, του παρνασσισμού, του συμβολισμού και του νεοσυμβολισμού, μέσω δραστηριότητας που να εστιάζει στην ένταξη του ποιήματος σε κάποιο από τα παραπάνω ρεύματα. Το γεγονός ότι το ποίημα υπογράφεται με ψευδώνυμο δίνει τη δυνατότητα στους διδάσκοντες να ελέγξουν κατά πόσο η ορθή απάντηση των μαθητών είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής κατανόησης του θέματος και δεν αποτελεί μηχανιστική σύνδεση ποιητή και λογοτεχνικού ρεύματος που οφείλεται στην αποστήθιση της θεωρίας. Εκτός των παραπάνω, και με δεδομένο τον συσχετισμό τού ψευδωνύμου που χρησιμοποιεί ο ποιητής με την ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ, μπορούν να ανατεθούν σχετικές με την όπερα αυτή δραστηριότητες στους μαθητές (ενδεικτικά: υπόθεση, ήρωες, μυθολογικό υπόβαθρο, δομή, μουσική κ.ά.), στο πλαίσιο της ‘συνομιλίας’ της λογοτεχνίας και με άλλα είδη τέχνης. Τέλος, ενδιαφέρον θέμα μελέτης, ενταγμένης ωστόσο στο πλαίσιο ευρύτερης εργασίας στο μάθημα της Λογοτεχνίας, παρουσιάζει η αναζήτηση και άλλων κειμένων που εμφανίζονται τόσο στον ‘Νουμά’ όσο και σε άλλα περιοδικά της εποχής και υπογράφονται με ψευδώνυμα. Οι δραστηριότητες μπορεί να αφορούν το είδος των ψευδωνύμων που χρησιμοποιούνται, τη συχνότητα εμφάνισής τους σε πεζά και ποιητικά κείμενα, καθώς και την προσπάθεια ερμηνείας των λόγων για τους οποίους τα χρησιμοποιούν οι δημιουργοί.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4586
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Ρεύματα / Κινήματα Streams / MovementsΡεύματα / Κινήματα > Συμβολισμός SymbolismΣυμβολισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργός πρωτότυπου έργου: Λόεγγριν
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
συγγραφέας μεταδεδομένων: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΑΓΚΑ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
εκδότης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ