Μεταπολεμικη αναλυση για την ελληνικη γεωπολιτικη θεση
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το απόσπασμα αυτό είναι από το βιβλίο «Η στρατιωτική ασφάλεια της Ελλάδος είναι και ασφάλεια της ειρήνης της ελευθερίας και του πολιτισμού του κόσμου» του Γεώργιου Χ. Βασιλειάδου, Αντ/ρχου Μηχανικού ε.α., μέλους της «Κεντρικής Επιτροπής των Ελληνικών Δικαίων» και πολιτευτού του Νομού Πέλλης. Εκδόθηκε στην Αθήνα το 1947. Αποτυπώνει την γεωπολιτική ανάλυση της θέσης της Ελλάδας, όπως γίνονταν αντιληπτή εκείνη την περίοδο, αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο απόσπασμα αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται αρχικά στο φυσικό ανάγλυφο της Βαλκανικής και υπερτονίζει την γεωπολιτική σημασία της Μακεδονίας, επισημαίνοντας με βάση ιστορικά παραδείγματα πως Ρωμαίοι, Τούρκοι ή Σλάβοι έλεγχαν τα Βαλκάνια από την στιγμή που καταλάμβαναν τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Στη συνέχεια αναφέρεται και σε γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ενώ δίνει έμφαση και σε άλλα σημεία κλειδιά της Βαλκανικής, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, στον θαλάσσιο χώρο της Αλβανίας, στο οροπέδιο της Σόφιας, στην κοιλάδα του Έβρου, στο βόρειο χώρο της οροσειράς του Αίμου και στην Προποντίδα. Στις περιοχές αυτές καταγγέλλει «εθνολογική αλλοίωση» και «σλαβοποίηση», ενώ καταλήγει διατυπώνοντας την άποψη ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας αποτελεί εν ολίγοις κλειδί για την παγκόσμια ασφάλεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το απόσπασμα αυτό του βιβλίου μπορεί να αποτελέσει ιστορική πηγή στο μάθημα της Ιστορίας για το πώς γινόταν αντιληπτή η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προτείνεται να γίνει διαχρονική προσέγγιση στις γεωγραφικές θέσεις-κλειδιά που περιγράφονται στο σύγγραμμα, να εντοπιστούν μάχες που έχουν γίνει στο παρελθόν στις περιοχές αυτές και να σχολιαστεί το κατά πόσο οι εμπόλεμες αυτές συρράξεις επηρέασαν τις γεωπολιτικές εξελίξεις κάθε εποχής. Έμφαση δύναται να δοθεί στο υποκειμενικό στοιχείο του συγγραφέα και να μελετηθεί το κατά πόσο τον επηρεάζει η πολιτική επικαιρότητα της εποχής, κατά την διάρκεια της οποίας μαίνονταν τόσο ο παγκόσμιος ψυχρός πόλεμος, όσο και ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, ενώ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η αντισλαβική ρητορική βρισκόταν στην κορύφωση της.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 20
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4662
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Σερρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Διακρατικές σχέσεις και διπλωματία Interstate relations and diplomacyΔιακρατικές σχέσεις και διπλωματία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
συμπεριφοριστική προσέγγιση > εξάσκηση και πρακτική
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να εφαρμόζουν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
εκδότης/ες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ