Ματσουκας Σπυρος (1873-1928)
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για αναπαραγωγή έργου τέχνης που απεικονίζει τον ποιητή και πατριωτική μορφή Σπύρο Ματσούκα. Ο Σπύρος Ματσούκας γεννήθηκε στην Υπάτη το 1878 με οικογενειακή καταγωγή από τα Τρίκαλα απ'όπου η οικογένειά του είχε διαφύγει εξαιτίας της πατριωτικής της δράσης. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Λαμία, φοιτά στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δικηγορία.Από τα φοιτητικά του χρόνια στρέφεται προς την ποίηση. Διαπνέεται από έντονα πατριωτικά συναισθήματα που τον οδηγούν να συμμετάσχει στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης (1896) όπου εκτός από τη συμμετοχή του ως στρατιώτης, χρησιμοποιεί την πατριωτική ποίησή του για να εμπνέει τους συναγωνιστές του. Το 1897 συμμετέχει στον χαμένο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Με το πέρας του, επιστρέφει στην Υπάτη, εγκαταλείπει τη δικηγορία και αρχίζει έρανο για την κατασκευή ανδριάντα του ήρωα Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία, πωλώντας τις ποιητικές του συλλογές.Μόλις ολοκληρώνει αυτό το σχέδιό του (1903), ξεκινάει έρανο υπέρ του στόλου κάνοντας ομιλίες στην Ελλάδα αλλά και σε μέρη όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει αγοράζεται το αντιτορπιλικό "Νέα Γενεά" και άλλα απαραίτητα οπλικά συστήματα ενόψει των επερχόμενων πολέμων. Το 1910 εκλέγεται απουσία του βουλευτής Φθιωτιδοφωκίδας και όταν επιστρέφει αναλαμβάνει τη θέση του ενδεδυμένος με φουστανέλα. Συμμετέχει στους Βαλκανικούς πολέμους και φτάνει από τους πρώτους ως την απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη. Με το πέρας των Βαλκανικών πολέμων συνεχίζει την πατριωτική και κοινωνική προσφορά του ιδρύοντας τον "Λευκό Σταυρό", οργάνωση μέσω της οποίας αποκαθιστά ορφανά του πολέμου.Έχει λάβει πολυάριθμους τίτλους για το πατριωτικό και ποιητικό του έργο. Ο Παύλος Νιρβάνας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "ο Σπύρος Ματσούκας τα καλύτερα ποιήματά του δεν τα γράφει αλλά τα ποιεί". Απεβίωσε το 1928 και στην κηδεία του εκφώνησε επικήδειο λόγο ο Κωστής Παλαμάς αναφερόμενος κυρίως στον "Πατριώτη" Σπύρο Ματσούκα ενώ παρέστησαν ο πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της βουλής και πλήθος κόσμου.. Το ποιητικό του έργο περιστρέφεται κυρίως γύρω από πατριωτικά θέματα και γι αυτό έχει μεταξύ άλλων λάβει το προσωνύμιο "ο τροβαδούρος του εθνικού στόλου".

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο βίος και το έργο του Σπύρου Ματσούκα μπορεί κατ'αρχή να εξεταστεί ως παράδειγμα ενός πατριώτη αγωνιστή και ποιητή ο οποίος σε εποχή ταραχώδη εν μέσω διαδικασιών της ολοκλήρωσης του ελληνικού κράτους πρόσφερε στον αγώνα όχι μόνο την ποίησή του αλλά και και την ανιδιοτελή πατριωτική του δράση. Η ποίησή του διαθέτει το πρόσθετο χαρακτηριστικό ότι έχει χρησιμοποιηθεί παρακινητικά στα πεδία των μαχών, συνέχεια του ποιητή Τυρταίου και άλλων αναλόγων, αλλά και για ενίσχυση του πατριωτικού αισθήματος ομογενών Ελλήνων. Ακόμα κι αν το ποιητικό έργο του από μόνο δεν είναι επαρκές για να τον κατατάξει στους μεγάλους ποιητές, το γεγονός ότι ο Κωστής Παλαμάς δέχτηκε να του εκφωνήσει επικήδειο,δείχνει την εκτίμηση που του είχαν οι ομότεχνοί του. Στο ιστορικό πεδίο,μελετώντας τον βίο και τη δράση του Σπύρου Ματσούκα, έχουμε την ευκαιρία εκ παραλλήλου να διέλθουμε όλο το πανόραμα των απελευθερωτικών πολέμων της περιόδου από το 1896 ως τους Βαλκανικούς και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για τη συμπλήρωση του εδαφικού κορμού του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους. Επίσης μπορούμε να συζητήσουμε για διαδικασίες, συνηθισμένες εκείνη την εποχή, κατά τις οποίες πρωτοβουλίες πατριωτών (αλλά και ατομικά εύπορων ιδιωτών, βλέπε Αβέρωφ, Συγγρός κ.ά.) διέθεταν ιδιωτικά κεφάλαια προς ενίσχυση του στρατού και του στόλου του αδύναμου ελληνικού κράτους. Τέλος μπορεί να μελετηθεί και ως θέμα σχετιζόμενο με τη νεώτερη τοπική ιστορία μιας σημαντικής περιοχής της πατρίδας μας. Στο κοινωνικό πεδίο, μελετώντας τον βίο του, ερχόμαστε σε επαφή με μια προσωπικότητα που έχει επιδείξει εντυπωσιακό πατριωτικό και φιλανθρωπικό έργο, δυσανάλογο με τις μικρές του δυνάμεις στη προσπάθεια να βοηθήσει την πατρίδα του. Χαρακτηριστικό είναι η ανέγερση του ανδριάντα του εθνικού ήρωα Αθανάσιου Διάκου στη γενέτειρά του όπως και η περίθαλψη-προικοδότηση εκατοντάδων κορασίδων, ορφανών του πολέμου. Η προσωπικότητα και το έργο του Σπύρου Ματσούκα που τιμήθηκε στην εποχή του από την πολιτική και πνευματική ελίτ,σήμερα παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα στους νέους και μπορούν σε πολλά πεδία να αποτελέσουν ένα θετικό παράδειγμα ζωής .


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 20
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4979
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Συγγραφέας WriterΣυγγραφέας
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Wars WarsWars
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > γνώση > μετα-γνωστικός
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
συναισθηματικός > να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν
ψυχοκινητικός > να δρουν με αυτοπεποίθηση με βάση οδηγίες
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
έργο / πράξη:
υποέργο:
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ