Βαφοπουλος Γιωργος (1903-1996)
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για φωτογραφία του Μακεδόνα ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου. Ο Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Γευγελή το 1903 και μετά τον Β΄Βαλκανικό πόλεμο όταν η οικογένειά του εκπατρίστηκε έζησε σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας ως το 1917 όπου κατέληξαν στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Γυμνάσιο (1923) και ενεγράφη στη Μαθηματική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω προβλημάτων υγείας που δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει ούτε τη στρατιωτική του θητεία. Διορίστηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης όπου διηύθυνε την δημοτική βιβλιοθήκη ως το 1963. Νυμφεύθηκε δύο φορές, την πρώτη με την Ανθούλα Σταθοπούλου και τη δεύτερη με την Αναστασία Γερακοπούλου. Το 1983 ιδρύθηκε με δωρεά του το "Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης". Απεβίωσε το 1996. Το συγγραφικό και ποιητικό του έργο είναι ιδιαίτερα εκτενές. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1921 με ποιήματα στα περιοδικά "Νουμάς" και "Σφαίρα" και το 1927 στο λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Εστία" με σύσταση του Κωστή Παλαμά. Το 1924 ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού "Μακεδονικά Γράμματα" ενώ συμμετείχε και στη συντακτική επιτροπή των "Μακεδονικών Ημερών". Διατηρούσε γνωριμία με τον Κωστή Παλαμά, τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο, τον Γιώργο Θέμελη, τη Γαλάτεια Καζαντζάκη, τον Καίσαρα Εμμανουήλ, το Στέλιο Ξεφλούδα, τον Τάσο Αθανασιάδη, τον Τέλλο Άγρα, και άλλους λογοτέχνες. Η ποίησή του μπορεί να χαρακτηριστεί ως συμβολιστική και υπαρξιακή με επιρροές από τους Παλαμά, Καβάφη και Καρυωτάκη. Στα πεζά του καταγράφεται η Θεσσαλονίκη επί τουρκοκρατίας και ως τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ενώ ξεχωρίζει η πεντάτομη αυτοβιογραφία του. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του πρώτου Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης (1944) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1964-1967). Υπήρξε επίσης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), επίτιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1988), μέλος της επιτροπής απονομής λογοτεχνικών βραβείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, της επιτροπής του διαγωνισμού Μαρίας Ράλλη, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, μέλος της επιτροπής του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1966) και μέλος της επιτροπής απονομής συντάξεως στους λογοτέχνες (1973), Έχει τιμηθεί με τον Α΄ Έπαινο του διαγωνισμού διηγήματος της Νέας Εστίας (1927), με το Αριστείο του Δήμου Θεσσαλονίκης (1963), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1967), με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1972) κ.ά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η μελέτη του βίου και του έργου του Γεώργιου Βαφόπουλου μας φέρνει κατ' αρχή σε επαφή με έναν σημαντικό νεοέλληνα ποιητή, σύγχρονο των Παλαμά, Ξενόπουλου και άλλων και με ιδιαίτερη παρουσία στην πνευματική κίνηση της συμπρωτεύουσας. Το έργο του παρουσιάζει επιρροές από τους Καρυωτάκη και Καβάφη. Η πεζογραφία του Βαφόπουλου είναι σημαντική από λογοτεχνική αλλά και από πραγματολογική άποψη διότι έχει συναναστραφεί με τους σημαντικότερους δημιουργούς του καιρού του και έχει γράψει σε μια μεταβατική εποχή για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη (τέλος Βαλκανικών πολέμων). Έτσι περιγράφει μεγάλο μέρος από την πνευματική κίνηση μιας πόλης που αναγεννάται και αναζητεί νέους πολιτισμικούς προσανατολισμούς. Ο βίος του Βαφόπουλου συμπληρωματικά, μας επιτρέπει να ανατρέξουμε παράλληλα σε πλείστες πολιτιστικές κινήσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη και στις οποίες συμμετείχε. Τέτοιες ήταν εκδόσεις περιοδικών, πολιτιστικές εταιρείες, πολιτιστικά φεστιβάλ, επιτροπές κ.ά. Τέλος, άξια είναι να μελετηθεί η ζωή του Βαφόπουλου, μετά τις τελευταίες δωρεές του, και υπό το πρίσμα του ευεργέτη της πόλης και των συμπολιτών του στους οποίους κληροδότησε το σύνολο της περιουσίας του διαμέσου της ανέγερσης του ομώνυμου πολιτιστικού κέντρου.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5000
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Συγγραφέας WriterΣυγγραφέας
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
εποικοδομητισμός > έρευνα δράσης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
συναισθηματικός > να ανταποκρίνονται και να συμμετέχουν
ψυχοκινητικός > να δρουν με αυτοπεποίθηση με βάση οδηγίες
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ