"Η ελληνικοτης του εργου του Καβαφη"
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το άρθρο είναι δημοσιευμένο το 1928 στην Αλεξανδρινή Τέχνη (Τόμ. 2, Αρ. 3), μηνιαίο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό που είχε ιδρύσει ο Κ. Π. Καβάφης και εκδιδόταν από το 1926 ως το 1931 στην Αλεξάνδρεια. Συντάκτης του άρθρου είναι ο ποιητής και αναρχικός διανοούμενος κρητικής καταγωγής, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια Γ. Βρισιμιτζάκης, ο οποίος αναφέρεται στην ελληνικότητα του Κ.Π. Καβάφη, ένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία της ποίησής του. Μέσα από το κείμενό του απαντά σε ερωτήματα κριτικών της εποχής, που αμφισβητούν την ελληνικότητα της ποίησης του Καβάφη και αναφέρεται αναλυτικά στο ερώτημα: Πού βρίσκεται το ελληνικό τοπίο και η ελληνική ζωή μέσα στο ποιητικό του έργο; Κάνει αναφορά στις σύντομες περιγραφές και αφηγήσεις του ποιητή, στη δύναμη και την ένταση της ποιητικής του έκφρασης. O αρθογράφος αναφέρεται στη θεματική του Καβάφη όσον αφορά τη θάλασσα, τη μεταναστευτική τάση των Ελλήνων, την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, το δρόμο σταχολογώντας στίχους από τα ποιήματα: Δέησις, Η Πόλις, Του πλοίου, Τυανεύς Γλύπτης, Θάλασσα του πρωϊού, Ιθάκη, Δημητρίου Σωτήρος, Εις το Επίνειον, Γκρίζα, Πριν τους άλλάξει ο χρόνος, Ιωνικό, Μέρες του 1903, Ωδή και Ελεγεία των οδών, Εν εσπέρα, Στου καφενείου την είσοδο, Πολύ σπανίως, Εν τη οδώ, Ένας θεός των, Κάτω απ’ το σπίτι. Τέλος, καταλήγει στο ότι είναι καταφανής η «ελληνικότης» του έργου του ποιητή από λόγους ιδιοσυγκρασίας και ενστίκτου, καθώς είναι ένα έργο, που αντλεί υλικό από την Ιστορία και πρόκειται για μια ποίηση, στην οποία το ιστορικό παρελθόν ζωντανεύει στο παρόν του κάθε αναγνώστη. Το άρθρο βρίσκεται στην ψηφιακή συλλογή "Κοσμόπολις" της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφόρμηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, για να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη. Οι μαθητές, αφού μελετήσουν το κείμενο, μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως: 1) Εάν είναι Έλληνας ο Καβάφης και γιατί; 2)Ποια είναι η άποψη του αρθογράφου για αυτό; 3) Πώς προβάλλεται η θάλασσα, η μεταναστευτική τάση των Ελλήνων, ο δρόμος στην ποίησή του; 4) Ποιο είναι το μυστικό της τέχνης του Καβάφη; 5) Ποιο ποίημα αποτελεί τη δεύτερη Ιθάκη στο έργο του Καβάφη; 6) πού οφείλει την ομορφιά του το ελληνικό τοπίο; Επιπλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα κατά τη διδασκαλία κειμενικών ειδών σχετικών με την παρουσίαση-κριτική. Προτείνεται να ζητηθεί από τους μαθητές να εντοπίσουν τις πληροφορίες, που δίνονται για το ποιητικό έργο του Κ.Π. Καβάφη και να αξιολογήσουν την τεκμηρίωση των σχολίων, που περιέχονται στο κείμενο.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5404
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νέα Ελληνική Γλώσσα Modern Greek LanguageΝέα Ελληνική Γλώσσα > Κειμενικά είδη Text genresΚειμενικά είδη > Παρουσίαση - Κριτική Presentation - ReviewΠαρουσίαση - Κριτική
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Συγγραφέας WriterΣυγγραφέας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Γ. Βρισιμιτζάκης
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΠΟΥΛΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ