Ανδρεας Ιωαννου
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Γλυπτό που απεικονίζει τον συγγραφέα, τεχνοκριτικό και μεταφραστή Ανδρέα Ιωάννου (1918-1972). Ο Ιωάννου γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελλάδα, διατελώντας, μεταξύ άλλων, νομάρχης Δωδεκανήσου και Ζακύνθου. Η πνευματική και πολιτιστική του συνεισφορά στους τόπους που υπηρέτησε θεωρείται μεγάλη, διοργανώνοντας και ενισχύοντας εκθέσεις εικαστικών, προωθώντας τη δημιουργία Δημοτικών Πινακοθηκών (ήταν ο εμπνευστής της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου και συνέβαλε αποφασιστικά με το έργο του στην καθιέρωση της Πινακοθήκης ως ισχυρού πολιτιστικού θεσμού) αλλά και μελετώντας ο ίδιος την Ελληνική και τοπική τέχνη στις περιοχές που έζησε. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του (1971-72) διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης συλλογής Νεοελληνικής τέχνης στη χώρα. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο «Η Ελληνική ζωγραφική του 19ου αιώνα» και άλλες μελέτες Ιστορίας της τέχνης (συχνά αναδεικνύοντας ξεχασμένους ή παραγνωρισμένους ζωγράφους και αγιογράφους της Ελλάδας), ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη βυζαντινή αρχαιολογία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η εικόνα μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών και της Ιστορίας της Τέχνης, ως παράδειγμα γλυπτού κεφαλιού και προσωπογραφίας στην ελληνική γλυπτική του 20ου αιώνα, καθώς και σε πολιτιστικά προγράμματα και ερευνητικές εργασίες (project) που σχετίζονται με την ιστορία της Νεοελληνικής τέχνης. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν και άλλες προσωπικότητες (συγγραφείς, καλλιτέχνες, Διευθυντές Πινακοθηκών, ιστορικούς της τέχνης κλπ) που έχουν συμβάλλει στην έρευνα και καταγραφή της ιστορίας της Νεοελληνικής τέχνης και να συζητήσουν για τη σημασία και την ιστορική αξία των μελετών αυτών. Επίσης, με αφορμή το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιωάννου στην καθιέρωση της Πινακοθήκης ως ισχυρού πολιτιστικού θεσμού στην εποχή του, θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τη διαχρονική σημασία του θεσμού της Πινακοθήκης και για το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών Πινακοθηκών στη διάδοση της τέχνης και στην προσβασιμότητα των πολιτών σε αυτήν. Προτείνεται, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων πολιτιστικών προγραμμάτων ή project σχετικής θεματολογίας, οι μαθητές να επισκεφθούν και να γνωρίσουν την τοπική Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης τους ή την Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 20
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5419
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Γλυπτική SculptureΓλυπτική
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Ζητήματα Εικαστικών Τεχνών Issues of Visual ArtsΖητήματα Εικαστικών Τεχνών
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ