Μιχαλακοπουλος Ανδρεας
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σκίτσο του Γ. Μαυριλάκου που απεικονίζει τον πολιτικό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875 - 1938), Ανήκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Έγινε πρωθυπουργός το 1924. Η κυβέρνηση του ανετράπη από τη δικτατορία Παγκάλου το 1925. Ο Μιχαλακόπουλος υπήρξε καινοτόμος πολιτικός. Σε αυτόν οφείλονται πολλοί από τους νόμους κοινωνικής πολιτικής των Βενιζελικών κυβερνήσεων, όπως οι νόμοι για τα εργατικά ατυχήματα, τους συνεταιρισμούς κ. ά. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών στην Θεσσαλία και την αναδιανομή τους σε φτωχούς ακτήμονες. Επίσης, νομοθέτησε φιλεργατικά νομοσχέδια, όπως τη ρύθμιση για την οριστική θέσπιση της κυριακάτικης αργίας. Ακόμη, συμμετείχε στην υπογραφή των συνθηκών Νειγύ και Σεβρών. Ως πρωθυπουργός έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης των Αθηνών και του Πειραιά υπογράφοντας τη σύμβαση με την αμερικάνικη εταιρεία Ulen. Ως υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε στη σύναψη συμφώνων φιλίας με την Ιταλία και την Τουρκία. Υπήρξε εξαιρετικός ρήτορας και ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας βιβλιοθήκη 30.000 τόμων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το σκίτσο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν την πολιτική φυσιογνωμία του Α. Μιχαλακόπουλου και θα συζητήσουν για την προσπάθεια του να εισάγει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγούσαν τη χώρα στην πρόοδο κατά τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Ανήκοντας στον κύκλο του Βενιζέλου ανέλαβε σημαντικές υπουργικές θέσεις και έπαιξε ενεργό ρόλο στην αγροτική μεταρρύθμιση και την εργατική και κοινωνική πολιτική. Οι μαθητές διαβάζοντας αποσπάσματα από τη βιογραφία του Δ. Γατόπουλου, «Ανδρέας Μιχαλακόπουλος» (εκδόσεις Ε. Μ. Ε. Ι) κρίνεται σκόπιμο να συζητήσουν την αντίδραση του Μιχαλακόπουλου στις διεκδικήσεις των εργαζομένων την άνοιξη του 1924. Πιο συγκεκριμένα, όταν αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία δημοσίων υπαλλήλων και χρησιμοποίησε απεργοσπάστες και ανέργους, για να σπάσει τις απεργίες, ήταν πράγματι σκληρός απέναντι στους εργαζομένους; Κρίνεται σκόπιμο να σχολιαστεί η θέση του :«Εθεωρήθην διώκτης των δημοσίων υπαλλήλων. Και διατί; Διότι δεν εδέχθην να συζητήσω με την πανυπαλληλικήν Επιτροπήν. Τούτο το έπραξα γιατί θεώρησα την συζήτησιν εξευτελιστικήν δια την Κυβέρνησιν. Διότι δεν δύναμαι να δεχθώ το Κράτος αυτό να μεταβληθή εις ομάδας, αίτινες παίζουν διελκυνστίδα μεταξύ των»...«Εκ της ψήφου υμών θα αποδειχθή κύριοι, εάν αυτή η Χώρα προώρισται να ζήσει ως Κράτος, εις το οποίο η θέλησις του συνόλου θα επιβάλλεται επί της θελήσεως των μεμονομένων ομάδων».


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα JPEG (.jpg). 8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5441
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Μαυριλάκος Γεώργιος
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ