Σοφια, Βασιλισσα των Ελληνων
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αναπαραγωγή πορτραίτου του Γ. Ιακωβίδη (1853-1932), που απεικονίζει τη Βασίλισσα Σοφία (1870- 1932). Ήταν η σύζυγος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Η απόφαση της να βαπτιστεί ορθόδοξη οδήγησε σε κρίση τη σχέση της με τον αδελφό της, Γερμανό βασιλιά Γουλιέλμο. Αν και ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, ενδιαφέρθηκε για το σύστημα υγείας, την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, το έργο της επισκιάστηκε από τον Εθνικό Διχασμό (1914 -1917). Θεωρήθηκε ότι εκείνη κυρίως επηρέαζε τον βασιλιά Κωνσταντίνο σε φιλογερμανική πολιτική, συγκαλυμμένη με την επίφαση της ουδετερόφιλης στάσης, ιδιαίτερα κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και αργότερα. Ακολούθησε τον σύζυγό της στην εξορία από το 1917 έως το 1920 στην Ελβετία και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στην Ιταλία. Μετά το θάνατο της τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Τατόι. Το όνομά της δόθηκε σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η εικόνα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν μέσα από την τέχνη του μεγάλου μας ζωγράφου Γ. Ιακωβίδη την αμφιλεγόμενη βασίλισσα Σοφία, σύζυγο του Κωνσταντίνου. Η βασίλισσα φαίνεται πως ασκούσε ιδιαίτερη επίδραση στον βασιλιά. Οι μαθητές, αφού διδαχθούν τα ταραγμένα χρόνια του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής, κρίνεται σκόπιμο να διαβάσουν πηγές αναφερόμενες στο πρόσωπο της, όπως αυτή στις σελίδες 124-125 του βιβλίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», Αρχείο της Π.Σ. Δέλτα, Ερμής, 2009. Εκεί αναφέρεται ότι το 1922 ο Μπενάκης έστειλε 5.000 λίρες στην κόρη του Πηνελόπη Δέλτα με αυστηρή εντολή να διατεθούν στους κατεστραμμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η Βασίλισσα Σοφία όμως έβγαλε διαταγή, όσοι έχουν χρήματα για τους πρόσφυγες να της τα παραδώσουν, για να τα μοιράσει εκείνη. Η Δέλτα δεν την εμπιστευόταν, γιατί θεωρούσε ότι έδινε τα χρήματα στους αντιβενιζελικούς. Δεν της έδωσε λοιπόν τα χρήματα. Τη συμμετοχή της Βασίλισσας στο αντιβενιζελικό κίνημα υπαινίσσεται και το γνωστό τραγούδι του 1917 τα «Παιδιά της Άμυνας » με τη φράση «με το ξένο του το σόι». Οι μαθητές διαβάζοντας τις πηγές μπορούν να συζητήσουν για την εποχή και να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη συμμετοχή της Βασίλισσας στην πολιτική ζωή της χώρας.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα JPEG (.jpg) ,8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5445
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
συγγραφέας μεταδεδομένων: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ