Παυλος Καλλιγας
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φωτογραφική απεικόνιση του Παύλου Καλλιγά (1814 – 1896), ο οποίος αποτέλεσε σημαντική μορφή του ελληνικού 19ου αιώνα στον χώρο του δικαίου, της πολιτικής της ιστοριογραφίας αλλά και της λογοτεχνίας. Ο Παύλος Καλλιγάς υπήρξε ο συγγραφέας ενός προδρομικού, για την ελληνική λογοτεχνία, μυθιστορήματος, του «Θάνου Βλέκα» (1855), το οποίο έχει κοινωνικό περιεχόμενο και θεωρήθηκε από την λογοτεχνική κριτική ως εμβληματικό κείμενο, με το οποίο επιτυγχάνεται το ξεπέρασμα του ρομαντισμού και η προσέγγιση των ρευμάτων του ρεαλισμού και της ηθογραφίας. Η συγκεκριμένη φωτογραφική απεικόνιση ανήκει στην Συλλογή του Κ. Θ. Δημαρά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο εκπαιδευτικός ξεκινώντας την διδασκαλία του με την φωτογραφική απεικόνιση του Παύλου Καλλιγά, προτείνεται να εισαγάγει τους μαθητές του σε ένα σχέδιο εργασίας (project) με το οποίο αρχικά θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, την ζωή και το έργο του. Στην συνέχεια θα τους ζητήσει, μετά από έρευνα σε εγχειρίδια ιστορίας, να τοποθετήσουν σε μια χρονογραμμή (α) τα βασικότερα ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα της περιόδου 1830 – 1890 για την Ελλάδα και (β) τους βασικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Καλλιγά. Κατά την κατασκευή της συγκεκριμένης χρονογραμμής ο εκπαιδευτικός θα φροντίσει να συμπεριληφθούν γεγονότα όπως η διαμόρφωση της Μεγάλης Ιδέας, η σφαγή του Δήλεσι (1870), η έκδοση του έργου του Φαλμεράυερ «Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων» (δεκαετία 1830), όπως και διάφορες εκδόσεις ρομαντικών μυθιστορημάτων των Φαναριωτών και του Παπαδιαμάντη. Όλα τα παραπάνω γεγονότα συνιστούν το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένη η ελληνική λογοτεχνία του 19ου αι. Έχοντας οι μαθητές δημιουργήσει μια σχετικώς πλήρη εικόνα για τον ελληνικό 19ο αιώνα, στην συνέχεια θα μελετήσουν συγκριτικά αφενός ρομαντικά μυθιστορήματα κι αφετέρου τον «Θάνο Βλέκα». Για την πρώτη κατηγορία προτείνονται ο «Λέανδρος» του Π. Σούτσου, η «Μετανάστις» και οι «Έμποροι των Εθνών» του Παπαδιαμάντη (εκτενή αποσπάσματα των μυθιστορημάτων αυτών μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών αντίστοιχα). Η ανάγνωση του «Θάνου Βλέκα» προτείνεται επίσης να γίνει από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα. Τέλος, οι μαθητές θα κληθούν να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά κάθε λογοτεχνικού ρεύματος, όπως αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα έργα, τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά και την σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών των λογοτεχνικών ρευμάτων του ρομαντισμού, της ηθογραφίας και του ρεαλισμού με το ιστορικό πλαίσιο κάθε εποχής.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5448
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Λογοτεχνικά γένη και είδη Literary genres and typesΛογοτεχνικά γένη και είδη > Μυθιστόρημα NovelΜυθιστόρημα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΤΟΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ