Παυλος Α΄, Βασιλιας των Ελληνων
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ελαιογραφία που απεικονίζει τον Βασιλιά Παύλο (1901-1964). Υπήρξε το πέμπτο μέλος της δυναστείας Σλέσβιχ - Χολστάιν - Σόντερμπουργκ - Γλίξμπουργκ. Το 1938 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα πριγκίπισσα Φρειδερίκη. Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο υπηρέτησε στο Γενικό Στρατηγείο και μετά τη γερμανική εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Το 1947 στέφθηκε βασιλιάς. Στον Εμφύλιο πόλεμο μαζί με τη Φρειδερίκη άσκησε έντονο φιλανθρωπικό έργο αυξάνοντας το γόητρο του. Εξαιτίας του ήπιου χαρακτήρα του κέρδισε το προσωνύμιο «Παύλος ο Καλός». Υποστήριζε τον ισχυρό ρόλο του θρόνου στη διοίκηση της χώρας και πολύ συχνά ήρθε σε σύγκρουση με πρωθυπουργούς, όπως ο Αλ. Παπάγος και ο Κ. Καραμανλής. Ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένος και χειριζόταν άπταιστα τέσσερις γλώσσες. Πέθανε το 1964 από καρκίνο του στομάχου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το πορτραίτο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν το πρόσωπο του προτελευταίου βασιλιά των Ελλήνων. Ο Βασιλιάς Παύλος έμεινε γνωστός για τον απλό και καλοκάγαθο χαρακτήρα του, σε αντίθεση με την πολυπράγμονα σύζυγό του. Έχοντας ίσως κατανοήσει την ψυχολογία του ελληνικού λαού και της ηγεσίας του προσπάθησε να πετύχει συναινετικές πολιτικές. Σε μία προγραμματισμένη διδασκαλία με πιθανή προβολή και σχετικών βιογραφικών ταινιών, όπως το ντοκιμαντέρ του Νίκου Πολίτη «Παύλος: Ένας Ασυνήθιστος Βασιλιάς» (2014) ή ανάγνωση κειμένων της δημοσιογράφου και εκδότριας Ε. Βλάχου, όπως «Ο θάνατος του Παύλου«, Ιστορικό Λεύκωμα 1964, σελ. 56-60, Καθημερινή (1997) οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν με τρόπο ευχάριστο τα γεγονότα της ταραγμένης εποχής, όπου βασίλεψε ο Παύλος, τα χρόνια του Εμφυλίου και τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί έμφαση στις επεμβάσεις του θρόνου στην εσωτερική πολιτική της χώρας, με αποκορύφωμα την προσωπική επιλογή του Κ. Καραμανλή ως διαδόχου του Α. Παπάγου στην πρωθυπουργία. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να προστεθεί ένα ενδεικτικό φύλλο εργασίας με σχετικές ερωτήσεις προς τους μαθητές, όπως: - Σε ποιες περιπτώσεις επικρίθηκε ο βασιλικός οίκος για επέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα; -Ποιες ήταν οι συνέπειες των παραπάνω επεμβάσεων κ.α.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα JPEG (.jpg). 8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5464
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
συμπεριφοριστική προσέγγιση > προγραμματισμένη διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ