Φρειδερικη, βασιλισσα των Ελληνων
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φωτογραφία που απεικονίζει τη βασίλισσα Φρειδερίκη (1917 ή 1918- 1981). Μεγάλωσε στη Γερμανία ως πριγκίπισσα του Αννόβερου. Είχε το ρόλο της βασίλισσας από το 1948 μέχρι το 1964, στο πλευρό του Παύλου Α΄. Από το 1964 έως το 1967 είχε το ρόλο της βασιλομήτορος. Μετά το 1967 έφυγε από την Ελλάδα λόγω της δικτατορίας μαζί με τη βασιλική οικογένεια και έμεινε στην Ιταλία. Πέθανε στη Μαδρίτη το 1981 και ετάφη στο Τατόι. Ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και είχε σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από το θεσμικό της ρόλο. Επέδειξε έντονο φιλανθρωπικό έργο, δέχθηκε όμως και σφοδρή κριτική για την ίδρυση των Παιδοπόλεων (1947). Επίσης, της ασκήθηκε κριτική για φιλοναζιστικά αισθήματα και για επιδοκιμαστική στάση απέναντι στην Εθνική Οργάνωση Νεολαίας του Ι. Μεταξά. Υπήρξε ίσως η πιο αμφιλεγόμενη Βασίλισσα των Ελλήνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η φωτογραφία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη φυσιογνωμία της Ελληνίδας βασίλισσας, της οποίας η ζωή και η δράση φαίνεται πως επηρέασαν σημαντικά την πολιτική ζωή του τόπου μας ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα μέχρι τη Δικτατορία. Κρίνεται σκόπιμο οι μαθητές να πληροφορηθούν τα βασικά γεγονότα, στα οποία ενεπλάκη η Φρειδερίκη, όπως την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, την περίοδο του Εμφυλίου, τα Ιουλιανά. Στη συνέχεια, καλό είναι να ακολουθήσει διάλογος, όπου οι μαθητές μπορούν να συγκρίνουν την προσωπικότητα της Φρειδερίκης με άλλες βασίλισσες που υπήρξαν ενεργές στην πολιτική του τόπου τους επισκιάζοντας πολλές φορές τον βασιλιά σύζυγο τους. Ανάλογα παραδείγματα εντοπίζονται πολλά στην ιστορία από τις Αιγύπτιες Βερενίκη Α΄ και Κλεοπάτρα μέχρι την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, την Αικατερίνη των Μεδίκων, την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας κ.α. Τέλος, προτείνεται να δοθεί στους μαθητές φύλλο εργασίας με ερωτήσεις όπως: -Ποιο ήταν το φιλανθρωπικό έργο της Φρειδερίκης; -Ποιες ήταν οι θετικές συνέπειες των παιδοπόλεων; Ποια κριτική ασκήθηκε στο θεσμό; -Με ποιες εκδηλώσεις προέβαλε συνήθως το έργο του ο βασιλικός οίκος; κ.α.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα JPEG (.jpg). 8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5465
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ