Κυπριανου Σπυρος
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Φωτογραφία που απεικονίζει τον Σπύρο Κυπριανού ( 1932 - 2002) πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά στο Λονδίνο. Τη διετία 1956-57 αντιπροσώπευσε την Εθναρχία Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας (1960) διορίστηκε από τον Μακάριο, υπουργός Δικαιοσύνης και αργότερα υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 1972. Ως υπουργός Εξωτερικών εκπροσώπησε επανειλημμένα την Κύπρο στις συζητήσεις για το Κυπριακό, στα Ηνωμένα Έθνη. Παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών το 1972 διαφωνώντας με το στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών. Το 1974, μετά το πραξικόπημα της Χούντας και την τουρκική εισβολή είχε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Αθήνα. Το 1976 ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Μετά το θάνατο του Μακαρίου εκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση του υπόλοιπου της θητείας του Μακαρίου. Το 1978 επανεξελέγη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και το 1983. Το 2001 αποσύρθηκε από την πολιτική.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η φωτογραφία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Σύγχρονης Ιστορίας, στο πλαίσιο της διδασκαλίας για το Κυπριακό Ζήτημα, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την αξιόλογη προσωπικότητα του Σπ. Κυπριανού. Ως Πρόεδρος προσπάθησε να επουλώσει τα τραύματα, που άφησε η εισβολή και η κατοχή. Εξασφάλισε στέγη στους πρόσφυγες και εργασία πετυχαίνοντας ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Ο Σπ. Κυπριανού απέναντι στις εναντιότητες, που γνώρισε η Κύπρος, απέδειξε ότι είχε αίσθημα ευθύνης και καθαρή σκέψη. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο οι μαθητές να γνωρίσουν τη σύγχρονη ιστορία και περιπέτεια της Κύπρου και τη συμβολή του Κυπριανού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να προβάλει ντοκιμαντέρ για το πρόσωπο του (παραγωγή του ΡΙΚ το 2002) και να ακολουθήσει συζήτηση για το άλυτο πρόβλημα της Κατοχής παρά την καταδίκη από τους διεθνείς οργανισμούς: τον εποικισμό της Κύπρου από Τούρκους και το ψευδοκράτος που εγκαινίασε το 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς με την αρωγή της Άγκυρας, τις ελπίδες από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αποτυχία του Σχεδίου Ανάν κ.α. Παράλληλα, καλό είναι να δοθεί φύλλο εργασίας στους μαθητές με ερωτήσεις όπως: - Ποια ήταν τα αίτια του κυπριακού αγώνα του 1955-1959; - Να σκιαγραφήσετε με συντομία την προσωπικότητα του Κυπριανού. - Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι το κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο; κ.α.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΛΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εικόνα JPEG (.jpg). 8,00 KB (8.192 byte)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/5779
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ