Νικολαος Κριεζωτης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο ανήκει στη συλλογή «Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία» και προέρχεται από το δικτυακό τόπο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για ξυλογραφία αγνώστου καλλιτέχνη, που απεικονίζει τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Νικόλαο Κριεζιώτη. Τον παρουσιάζει σε σχετικά μεγάλη ηλικία, την οποία προδίδουν το ρυτιδωμένο πρόσωπό του, οι γκρίζοι κρόταφοι και το μουστάκι του. Είναι ντυμένος με την παραδοσιακή ελληνική στολή (χειμερινή ενδυμασία), ενώ πίσω του διακρίνεται αχνά ορεινό τοπίο. Ποζάρει με το αριστερό χέρι στη μέση του ενώ με το δεξί κρατάει το σπαθί του που είναι μέσα στη θήκη του. Ο Νικόλαος Κριεζιώτης (1785 - 1853) γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Αργυρό (πρώην Βίρα) Καρυστίας. Συμμετείχε σε πολλές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην περιοχή της Ευβοίας και της Ανατολικής Στερεάς υπό τις οδηγίες του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Όταν ο Δημήτριος Υψηλάντης ανέλαβε την οργάνωση του στρατού σε χιλιαρχίες, ο Κριεζώτης διορίστηκε από τον Κυβερνήτη χιλίαρχος και πήρε μέρος σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ελλάδα, υπό τον Υψηλάντη και τον Γάλλο στρατηγό Μαιζόν στην Πελοπόννησο. Στη μάχη της Πέτρας (12.9.1829), που έδωσε τέλος στην Ελληνική Επανάσταση, πρωταγωνίστησε και ο Κριεζώτης. Μεταεπαναστατικά συμμετείχε στα αντιοθωνικά κινήματα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά. Στη συνέχεια διέφυγε στην Σμύρνη, όπου και πέθανε το 1853. Το 1863 επιτράπηκε η ανακομιδή των οστών του με επίσημη τελετή.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί στο διδακτικό αντικείμενο της Ιστορίας και συγκεκριμένα σε θέματα της ελληνικής Επανάστασης του 1821. Προτείνεται να ανατεθούν εργασίες με θέμα την αναζήτηση προσωπογραφιών πρωταγωνιστών του Αγώνα. Αντικείμενο έρευνας μπορεί να αποτελέσει και η διερεύνηση της συνεισφοράς του συγκεκριμένου οπλαρχηγού αλλά και η στάση που αργότερα κράτησε στα αντιοθωνικά κινήματα. Μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα όπως με ποιους συμμάχησε, υπό ποιες συνθήκες και με ποια κίνητρα, πως αντιμετωπίστηκε από τον Όθωνα καθώς και υπό ποιες συνθήκες πέρασε στην Σμύρνη. Σημαντικό κεφάλαιο έρευνας αποτελεί και το γεγονός ότι 10 χρόνια μετά τον θάνατό του επετράπη η εκταφή των οστών του και η μεταφορά του στην Ελλάδα.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/6644
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ