Το σεραι του Σουλιου
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χαρακτικό που δημοσιεύθηκε στο ταξιδιωτικό χρονικό του Άγγλου Henry Holland «Travels in the Ionian Isles, Albania, Thessaly, Macedonia, & c. during the Years 1812 and 1813», Λονδίνο, for Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown, 1815. Ο Holland, ο οποίος περιηγήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους, τονίζει στον πρόλογο του έργου του ότι θα εστιάσει ιδιαίτερα στην κατάσταση των ανθρώπων της εποχής, επειδή «το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται και προς την μελλοντική θέση ενός λαού που αποκτά συνείδηση του εθνικού του χαρακτήρα και που ο χρόνος και οι πολιτικές αλλαγές πιθανόν θα οδηγήσουν σε πλήρη ανεξαρτησία». Η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται το σεράι του Σουλίου, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας της Β΄ Γυμνασίου, κατά τη διδασκαλία ενότητας με θέμα τη ζωή των Ελλήνων επί Οθωμανικής Κυριαρχίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Κατά τη διδασκαλία ενότητας που πραγματεύεται τη ζωή των Ελλήνων επί Οθωμανικής Κυριαρχίας, ο εκπαιδευτικός αναφέρεται στο Σούλι, έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιστορικής μνήμης της πατρίδας μας. Θέτει ερωτήσεις στους μαθητές σχετικά με την ιστορία της περιοχής και παρουσιάζει με ηλεκτρονικό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα την παρούσα εικόνα ως συμπληρωματικό εποπτικό υλικό. Εξηγεί ότι πρόκειται για χαρακτικό από το ταξιδιωτικό χρονικό του Henry Holland, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους περιηγητές των προεπαναστατικών χρόνων. Οι μαθητές αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για την εικόνα ενός κάστρου και ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει συμπληρωματικές πληροφορίες: πρόκειται για το κάστρο της Κιάφας στο Σούλι. Το κατασκεύασε ο ίδιος ο Αλή Πασάς μετά την εκδίωξη των Σουλιωτών από τα βουνά τους το 1803. Θυμίζει κάστρο του 17ου αιώνα και βασικός σκοπός του ήταν η φύλαξη της ανατολικής εισόδου του Σουλίου, σε περίπτωση που οι Σουλιώτες επεδίωκαν να επιστρέψουν στα χωριά τους. Το κάστρο αποτέλεσε τόπο κατοικίας του Αλή Πασά, γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως σεράι του Σουλίου.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
0 - 20
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/6646
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΚΑΝΤΑΜΗ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ