Βασιλισσα Όλγα
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Όλγα Κονσταντίνοβνα, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας και μετέπειτα βασίλισσας της Ελλάδος (από το 1867 έως το 1913) μέσω του γάμου της με τον τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α΄. Η φωτογραφία πιθανώς χρησιμοποιήθηκε ως βοήθημα και πρότυπο για το επίσημο ζωγραφικό πορτραίτο της από τον σημαντικό Έλληνα ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη το 1915, καθώς η στάση της, τα διακριτικά/κοσμήματα και το ένδυμα που φέρει είναι ακριβώς τα ίδια.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της Ιστορίας ή σε ερευνητικές εργασίες και σχολικές δραστηριότητες ως οπτικό υλικό (σε συνδυασμό και με άλλες εικόνες της εποχής) για την περίοδο της βασιλείας στην Ελλάδα και γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις και τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελληνική ιστορία μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι μαθητές θα μπορούσαν να αναζητήσουν περισσότερα ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες αυτής της περιόδου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής (πχ, πώς ήταν η Αθήνα την εποχή εκείνη, φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας, φωτογραφίες της βασίλισσας Όλγας με δυτική και Ελληνική φορεσιά, ζωγραφικά πορτραίτα, φωτογραφίες αστών της εποχής κλπ). Θα μπορούσαν, επίσης, να συζητήσουν για τα συστήματα εξουσίας ανά τους αιώνες και να καταγράψουν (με βάση τα σχολικά βιβλία Ιστορίας) τις ιστορικές αλλαγές καθεστώτων στον Ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η φωτογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα των Εικαστικών (και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο Λύκειο) σε συνδυασμό με το ζωγραφικό πορτραίτο του Ιακωβίδη ως αφορμή για συζήτηση για τη σχέση φωτογραφίας και ζωγραφικής. Οι μαθητές θα μπορούσαν να συγκρίνουν τις εκφραστικές ποιότητες, τις ομοιότητες και διαφορές των δύο μέσων και να ακολουθήσει συζήτηση για τις αλλαγές που επέφερε η ανακάλυψη και διάδοση της φωτογραφίας στη ζωγραφική, όπως επίσης και για τη βοηθητική χρήση της φωτογραφίας ως πρότυπο ή αναφορά για τη φιλοτέχνηση ενός ζωγραφικού έργου, υποκαθιστώντας συχνά το αρχικό σχέδιο εκ του φυσικού, από το ζωγράφο. Η συζήτηση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε πιο σύγχρονες εκδοχές, όπως στη χρήση της φωτογραφίας ως πρότυπο για τα λεγόμενα φωτορεαλιστικά (ή υπερρεαλιστικά) έργα πολλών σύγχρονων ζωγράφων από τη δεκαετία του ΄60 και μετά (Chuck Close, Richard Estes κ.α) ή στον τρόπο που τη χρησιμοποιεί ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ (επιζωγραφίζοντας φωτογραφίες ή αντιγράφοντας τες με ακρίβεια, πάντα με το δικό του ιδιότυπο στυλ). Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, οι μαθητές θα μπορούσαν να φιλοτεχνήσουν το δικό τους πορτραίτο (ή το πορτραίτο ενός άλλου προσώπου που θα επιλέξουν) μέσα από μια φωτογραφία του.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/6685
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Πολιτικά και Ιδεολογικά Ζητήματα Political and ideological IssuesΠολιτικά και Ιδεολογικά Ζητήματα
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Αναπαραγωγή Εικόνας Image reproductionΑναπαραγωγή Εικόνας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ