Ο οβελισκος του Κωνσταντινου Ζ΄ του Πυρφορογεννητου η Χαλκινη Στηλη και το Μπλε Τζαμι στον Ιπποδρομο της Κωνσταντινουπολης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης (At Meydani στα τουρκικά) υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων. Σήμερα έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Ένα από τα εξέχοντα μνημεία του Ιπποδρόμου-πλατείας, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, είναι και ο οβελίσκος του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πυρφορογέννητου ή Κτιστός οβελίσκος ή Χάλκινη Στήλη, που διακρίνεται και στην παρούσα φωτογραφία του 1913. Ο οβελίσκος, που επισκευάστηκε και καλύφθηκε με επιχρυσωμένες χάλκινες πλάκες τον 10ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο, βρίσκεται δίπλα στη στήλη των όφεων στην νότια πλευρά του Ιπποδρόμου. Κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας το 1204, η Χάλκινη Στήλη υπέστει σημαντικές ζημιές. Στη φωτογραφία διακρίνεται, επίσης, και το Μπλέ Τζαμί ή τέμενος του Σουλτάνου Αχμέτ, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Το τζαμί ξεχωρίζει για την ανυπέρβλητη ομορφιά και αρμονία του και για αυτό συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της οθωμανική αρχιτεκτονικής. Η φωτογραφία αυτή όπως και οι άλλες 112 σχετικές είναι καταχωρισμένες στον ταξιδιωτικό οδηγό-βιβλίο του Hermann Barth με τίτλο «Constantinople: Ouvrage illustré de 103 gravures, Paris, H. Laurens, 1913». Ο οδηγός αυτός, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος της Αικατερίνης Λασκαρίδη, είναι αφιερωμένος στην αδελφή του συγγραφέα και παρουσιάζει με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο την ιστορία, τα μνημεία αλλά και τη σύγχρονη ζωή στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και τα σημαντικότερα αξιοθέατα στον Βόσπορο και την Προύσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν και τις υπόλοιπες φωτογραφίες των μνημείων της Κωνσταντινούπολης και των άλλων περιοχών από το λεύκωμα του Hermann Barth. Επίσης, μπορούν να επισκεφτούν μέσω σχετικών λογισμικών οπτικοποίησης (π.χ Google Earth) αυτές τις περιοχές και να εντοπίσουν τις διαφορές που σημειώθηκαν στο διάβα του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Επιπλέον, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της βυζαντινής και ισλαμικής αρχιτεκτονικής προσφέρονται για παιδαγωγική αξιοποίηση. Τέλος μια διαχρονική, ιστορική αναδρομή και μια αποτύπωση των χαρακτηριστικών της Χάλκινης Στήλης αλλά και του τεμένους του Σουλτάνου Αχμέτ, μπορεί να αποτελέσουν θέματα μιας ερευνητικής εργασίας. Ακόμη, με χρήση ενός λογισμικού αισθητικής έκφρασης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας και ως μια εικαστική παρέμβαση μπορεί να αναπαραχθεί ο χώρος του Ιπποδρομίου συμπεριλαμβανομένων και των αξιόλογων μνημείων του.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
6 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/6740
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Library of Aikaterini Laskaridis Foundation
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Photodentro Cultural
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία > Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
Εικαστικά > Architecture
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
εποικοδομητισμός > έρευνα δράσης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
συγγραφέας μεταδεδομένων: ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
εκδότης: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
 
 
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ