Γεωργιος Γουσιος
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Γεώργιος Γούσιος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1843. Υπήρξε αγωνιστής στη μάχη της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 καθώς και του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου απέκτησε μεγάλη μόρφωση και θεωρούνταν διακεκριμένο μέλος της ελληνικής παροικίας. Αρχικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ενώ αργότερα εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος της Αγγλοαιγυπτιακής Τράπεζας, αρχικά στην Αλεξάνδρεια και αργότερα στην Κύπρο. Ωστόσο, παραιτήθηκε εθελοντικά προκειμένου να καταταγεί στο σώμα των Γαριβαλδινών. Σπεύδει στην Ελλάδα όπου παίρνει μέρος στη μάχη της Μακρυνίτσας στο πλαίσιο της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878 για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ένωση με την Ελλάδα. Στη μάχη αυτή, που τελείωσε άδοξα για τους Θεσσαλούς, ο Γούσιος τραυματίστηκε από μια σφαίρα με αποτέλεσμα να τυφλωθεί στο ένα μάτι. Στη συνέχεια, πάλι με το σώμα των Ελλήνων Γαριβαλδινών (ερυθροχιτώνων), συμμετείχε στον (λεγόμενο «ατυχή») Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Πέθανε στην Αθήνα το 1898 και η σωρός του ετάφη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία. Ο Γεώργιος Γούσιος αποτελεί μια σημαντική αναφορά στους έλληνες πατριώτες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Δώρισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Παρότι μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Ελλάδα έγινε περισσότερο Έλληνας και απέδειξε με τη συμμετοχή του στους απελευθερωτικούς ελληνικούς αγώνες την πίστη του στην ελληνική λευτεριά.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η φωτογραφία του Γεώργιου Γούσιου μπορεί να αξιοποιηθεί διδακτικά ως αναφορά στους Έλληνες που συμμετείχαν εθελοντικά στους ελληνοτουρκικούς αγώνες του 1878 (Θεσσαλική Επανάσταση) και 1897. Η εμπλοκή των μαθητών/τριών σε μία ερευνητική δράση σχετικά με τους ανθρώπους εκείνους που εθελοντικά αγωνίστηκαν και πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας είναι δυνατό να περιλαμβάνει τόσο τους Έλληνες του εξωτερικού, που με αυτή τους την πράξη αποδεικνύουν την ελληνικότητα τους, όσο και τους φιλέλληνες στους οποίους πρέπει ισάξια θέση και τιμή δίπλα στους δικούς μας αγωνιστές. Ακόμα, καθώς ο Γεώργιος Γούσιος κατατάχθηκε στο σώμα των Γαριβαλδινών, θα μπορούσε το όνομά του να αποτελέσει αναφορά στους Έλληνες που κατατάχθηκαν στο σώμα των «ερυθροχιτώνων» και να ακολουθήσει μια ευρύτερη αναζήτηση σχετικά με τους Γαριβαλδινούς και την εθελοντική δράση τους υπέρ των πολεμούντων για την ελευθερία τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7051
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Πολεμικά γεγονότα War eventsΠολεμικά γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ