Σπυρος Μαρκεζινης-ελαιογραφια του Γ.Μοραλη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ήταν Έλληνας νομομαθής, πολιτικός και ιστορικός (Αθήνα, 9/4/1909- 4/1/2000). Καταγόταν από πολιτική οικογένεια της Σαντορίνης. Έγινε νομικός σύμβουλος του βασιλιά Γεωργίου Β΄(1936). Στη διάρκεια της κατοχής αναμίχθηκε στην Αντίσταση. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 στις Κυκλάδες. Διετέλεσε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Σοφούλη (1949). Ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού (1952), στην τότε κυβέρνηση Παπάγου, υιοθετώντας νέα οικονομική πολιτική. Εισηγήθηκε την αναπροσαρμογή της νομισματικής αξίας της δραχμής (η σχέση του αμερικανικού νομίσματος και της δραχμής καθορίζεται από τις 15.000 στις 30.000 δραχμές το δολάριο -αργότερα θα αφαιρεθούν τα τρία μηδενικά) και την καθιέρωση της ελευθερίας των εισαγωγών. Ίδρυσε το Κόμμα Προοδευτικών (1955). Συνεργάστηκε με την Ένωση Κέντρου (1961) και με την ΕΡΕ (1964). Τον Οκτώβριο του 1973, μετά την κατάργηση της Βασιλείας, ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο για την «εκδημοκρατικοποίηση» του καθεστώτος. Σχημάτισε βραχύβια κυβέρνηση που ανατράπηκε μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συνέγραψε τη «Νεώτερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος». Το μαθησιακό αντικείμενο χρησιμοποιείται στη διδασκαλία της Ιστορίας Λυκείου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Με αφορμή την προσωπογραφία του Σπύρου Μαρκεζίνη, οι μαθητές ανασυνθέτουν τις εξελίξεις μιας κρίσιμης περιόδου της Νεοελληνικής Ιστορίας. Χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες, οι οποίες θα αναζητήσουν στο διαδίκτυο στοιχεία για τις πολιτικές επιλογές του Μαρκεζίνη, όπως αυτές περιγράφονται από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες διαφορετικών εφημερίδων την ημέρα που απεβίωσε. Στην αναζήτησή τους θα βρουν π.χ. και τα εξής: Οι εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Καθημερινή» τον χαρακτήρισαν ως τον «..τελευταίο ευπατρίδη», οι αρθρογράφοι των εφημερίδων «Βήμα», «Εξουσία» και «Έθνος» ως «..αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», ο «Ελεύθερος Τύπος» χαρακτήρισε την θητεία του ως πρωθυπουργού «..μικρή λεπτομέρεια» και η «Απογευματινή» ως «..λανθασμένη πρωτοβουλία», ενώ η εφημερίδα «Αυγή» τον χαρακτήρισε «..αντιφατική» προσωπικότητα και σχεδόν αποδέχθηκε ότι τον ανέτρεψαν οι Αμερικανοί. Ο «Ριζοσπάστης» γράφει (5/1/2000, σελ.5): «Πέθανε χτες σε ηλικία 91 χρόνων και κηδεύεται σήμερα, ο πολιτικός Σπ. Μαρκεζίνης. Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνδυάσει το όνομά του με μαύρες σελίδες της ιστορίας του πολιτικού βίου της χώρας. Οι νεότεροι θυμούνται την πολιτική του επιλογή, να δεχτεί να διοριστεί τον Οκτώβριο του 1973, πρωθυπουργός στη διορισμένη κυβέρνηση της χούντας. Επί των ημερών του, καταπνίγηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ η κυβέρνησή του ανατράπηκε στις 25 Νοέμβρη του 1973 από το πραξικόπημα του Ιωαννίδη. Επίσης το 1952 προχώρησε ως υπουργός Συντονισμού - της κυβέρνησης Αλ. Παπάγου - και υπεύθυνος για όλα τα οικονομικά υπουργεία, στην υποτίμηση της δραχμής.» Η «Καθημερινή» από την άλλη γράφει(12/4/2008): «Προχθές, Τετάρτη 9 Απριλίου, συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την υποτίμηση της δραχμής, που έγινε στις 9 Απριλίου του 1953 από τον τότε υπουργό Συντονισμού στην κυβέρνηση Παπάγου, τον Σπύρο Μαρκεζίνη. Στα εννέα πολύπαθα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό μας νόμισμα παρακολουθώντας τις πολιτικές και οικονομικές περιπέτειες της χώρας είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη. Το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.Τη μίζερη αυτή κατάσταση ανέτρεψε ο Σπύρος Μαρκεζίνης με δύο αποφασιστικά και τολμηρά μέτρα. Την υποτίμηση της δραχμής και την απελευθέρωση των εισαγωγών.» Οι μαθητές συγκρίνουν και κρίνουν με τη μέθοδο του Θουκυδίδη. Αποκτούν έτσι την προσωπική, μοναδική ιστορική τους συνείδηση διαλεγόμενοι με τα κείμενα και με τους συμμαθητές τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7089
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
εποικοδομητισμός > σωκρατική-μαιευτική διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία πρωτότυπου έργου: Μόραλης Γιάννης
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ