Αλεξανδρος Ζαΐμης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (1855 - 1936) ήταν Έλληνας νομικός, πολιτικός, διπλωμάτης και τραπεζίτης, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Ζαΐμηδων. Διετέλεσε κατά περιόδους υπουργός, έξι φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής,Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης-όταν διαδέχτηκε τον παραιτηθέντα Πρίγκιπα Γεώργιο- καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Ζαΐμης με την ευσυνειδησία του και την μετριοπάθειά του κέρδισε τη γενική εκτίμηση του πολιτικού κόσμου και χρησιμοποιήθηκε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε κρίσιμες περιστάσεις για την χώρα. Είναι ο μόνος πολιτικός που κατέλαβε τόσα πολλά σημαντικά αξιώματα στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας. Επί της πρώτης πρωθυπουργίας του, μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, διαπραγματεύτηκε τους όρους της οριστικής ειρήνης με την Τουρκία, η οποία υπογράφτηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1897. Προκειμένου να πετύχει την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία, η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στους Τούρκους. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας εκείνη την εποχή, η μόνη λύση ήταν η σύναψη δανείου. Για να το πετύχει αυτό ο Ζαΐμης διαπραγματεύτηκε τον διακανονισμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και η χώρα μπήκε σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ο εκπαιδευτικός με αφορμή την περιγραφή του μαθησιακού αντικειμένου θα εστιάσει στο κομμάτι που αφορά τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Θα προκαλέσει συζήτηση με τους μαθητές και θα τους αναθέσει να βρουν πληροφορίες για τα αίτια που ανάγκασαν την Ελλάδα να συνάψει δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Επίσης να ερευνήσουν ποια μέσα χρησιμοποίησαν οι ισχυροί της Ευρώπης εκείνης της εποχής για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και μάλιστα με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μπορούν να βρουν ομοιότητες με την σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 15
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7272
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Οικονομία EconomyΟικονομία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΕΜΑΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ