Η Ταφη του κομη Οργκαθ, Δομηνικος Θεοτοκοπουλος, Άγιος Θωμας, Τολεδο,1586-1588
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο είναι εικόνα ελαιογραφίας (4,8 m x 3,6 m). O πίνακας περιλαμβάνει δύο διακριτές περιοχές. Στο επίγειο τμήμα της σύνθεσης απεικονίζεται η κηδεία του κόμη, ενώ στο άνω μέρος -το επουράνιο - απεικονίζεται ο παράδεισος. Περιγράφεται μια νεκρώσιμη ακολουθία που τελείται από κληρικούς υπό το φως των έξι λαμπάδων. Στην τελετή περιγράφονται ευγενείς πολίτες του Τολέδο, ντυμένοι με τη σύγχρονη μαύρη φορεσιά, φωτισμένη μονάχα από την άσπρη τραχηλιά και το λευκό περικάρπιο. Στο αριστερό άκρο στέκονται ένας φραγκισκανός και ένας μοναχός του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, ενώ δεξιά διακρίνεται ιερέας που φορά ένα πλούσια κεντημένο επιτραχήλιο. Ο νεαρός Άγιος Στέφανος και ο ηλικιωμένος Άγιος Αυγουστίνος φορώντας χρυσοκέντητα άμφια, κρατούν το σώμα του νεκρού ιππότη, μέσα στη βαρύτιμη πανοπλία του, και ετοιμάζονται να το αποθέσουν στον τάφο. Μπροστά από τον Άγιο Στέφανο απεικονίζεται νεαρό αγόρι που συμμετέχει στην τελετή. Στην έκταση της επίγειας περιγραφής είναι διακριτές –κυρίως στα άμφια- αγιογραφικές παραστάσεις. Στο επάνω τμήμα του πίνακα τα σώματα των Αγίων επιμηκύνονται. Τα γκρίζα σύννεφα παραμερίζουν για ν' αποκαλύψουν την υποδοχή του νεκρού. Ο Χριστός απεικονίζεται στην τοξωτή κορυφή του πίνακα με λευκό μανδύα. Ο ζωγράφος τον τοποθετεί στην κορυφή του τριγώνου που σχηματίζεται από τις μορφές της Παναγίας αριστερά και του Ιωάννη δεξιά. Οι τρεις κεντρικές μορφές περιβάλλονται από Αποστόλους, Αγίους και μάρτυρες. Στις μορφές τις Παναγίας και του Ιωάννη παρεμβάλλεται ένας άγγελος που μεταφέρει την ψυχή τού νεκρού στον ουρανό υπό μορφή βρέφους.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση της δυτικής ζωγραφικής με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τη προσέγγιση της ισπανικής τέχνης την εποχή της Αναγέννησης, να χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση των τεχνοτροπικών χαρακτηριστικών του Μανιερισμού - όπως αποτυπώνονται στο έργο του Θεοτοκόπουλου - να αξιοποιηθεί για την αναγνώριση μορφικών στοιχείων όπως είναι το χρώμα και η φόρμα. Μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση των χαρακτηριστικών της σύνθεσης, να εξεταστεί η συνοχή και η οργάνωση των επιμέρους στοιχείων του έργου ως προς την τοποθέτηση, την επανάληψη, την έμφαση και τη διάταξη τους. Η ποικιλία των εκφράσεων των παρισταμένων, η συγκίνηση, η έκσταση, τα βλέμματα, οι χειρονομίες, οι επιμέρους λεπτομέρειες. Να χρησιμεύσει ως παράδειγμα μελέτης του ομαδικού πορτραίτου. Προεκτάσεις μπορεί να δοθούν μέσα από την προσέγγιση της κοινωνικής θέσης των καλλιτεχνών σε συσχετισμό με τις αλλαγές που επήλθαν τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΣ
image/jpeg
ΜΕΓΕΘΟΣ
261.072 (KΒ)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8521/8947
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Φωτόδεντρο Μαθησιακά Αντικείμενα
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Μαθησιακά Αντικείμενα
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΙΤΥΕ (ΟΔΥΣΣΕΙΑ/ΕΛΠΗΝΩΡ), ΙΕΠ (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Π.Ι.)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΤΥΕ (ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ)
ΕΚΔΟΣΗ
1.0
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Εικαστικά Visual Arts EducationΕικαστικά > Ζωγραφική PaintingΖωγραφική
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότεροι χρόνοι (μέχρι και τον 18ο αι. μ.Χ.) Modern period (up to the 18th century A.D.)Νεότεροι χρόνοι (μέχρι και τον 18ο αι. μ.Χ.) > Τέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός Arts, Letters and CultureΤέχνες, Γράμματα και Πολιτισμός
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
επιμέλεια: Ανδρέας Κωστόπουλος
συντονιστής ομάδας σχεδιασμού και ανάπτυξης: Σμαράγδα Χρυσοστόμου
πάροχος περιεχομένου: Corel Professional Photos, Ηλεκτρονική Πινακοθήκη Νεοελληνικής Ζωγραφικής
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Αναστασία Γαρμπή
φορέας παρακολούθησης και παραλαβής υποέργου: ΙΤΥΕ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
συγγραφέας μεταδεδομένων: Ανδρέας Κωστόπουλος
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: ΙΤΥΕ
εκδότης: ΙΤΥΕ
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ
εκδότης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
έργο / πράξη:
δράση:
υποέργο:
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
έργο / πράξη:
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ