Πως βρισκω ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ - 4 ΤΡΟΠΟΙ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για αναζήτηση της σημασίας άγνωστων λέξεων από τους/ τις μαθητές/τριες, με διαφορετικούς τρόπους, καταλήγοντας στη χρήση λεξικού ως πηγής, όπου καλούνται να προστρέξουν και προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις λεξιλογικές τους γνώσεις. Οι λέξεις αφορούν το θέμα "ταξίδι". Μέσα στις προτεινόμενες λέξεις για άσκηση είναι, επίσης, λέξεις πολύσημες και πολυλεκτικά σύνθετα. Οι 4 τρόποι εύρεσης αποκαλύπτονται σταδιακά σε 4 βήματα, αξιοποιώντας το αντικείμενο accordion της e-me. Η διαδικασία της εύρεσης σημασίας παρουσιάζεται απλά στους/στις μαθητές/τριες - αν σκεφθεί κάποιος ότι κάθε τρόπος είναι "ολόκληρη επιστήμη" - έτσι προτείνεται και ως εισαγωγικό μάθημα με σκοπό την απόκτηση στρατηγικών για το λεξιλόγιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Μπορεί να αξιοποιηθεί με σκοπό να μάθουν - ασκηθούν οι μαθητές/τριες στην εύρεση και τη μελέτη της σημασίας άγνωστων ή ενδιαφερουσών για κάποιο θέμα λέξεων, καθώς και στη χρήση λεξικού, κατά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Προτείνεται οι δραστηριότητες να γίνουν στην τάξη και με την καθοδήγηση - εποπτεία του διδάσκοντα/της διδάσκουσας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν ορθά. Στη θέση των προτεινόμενων λέξεων και κειμένων μπορούν να τεθούν άλλα, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών/τριών.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
11 - 16
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΣ
application/h5p
ΜΕΓΕΘΟΣ
548.765 (KΒ)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8525/2315
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νέα Ελληνική Γλώσσα Modern Greek LanguageΝέα Ελληνική Γλώσσα > Λεξιλόγιο - Σημασιολογία Vocabulary - SemanticsΛεξιλόγιο - Σημασιολογία > Λεξική και προτασιακή σημασία Word and sentence meaningΛεξική και προτασιακή σημασία
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
δημιουργία: ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΓΟΡΙΤΣΑ
πάροχος περιεχομένου: ΙΤΥΕ, Λεξικό Τριανταφυλλίδη, pixabay
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΓΟΡΙΤΣΑ
εκδότης/ες: ΙΤΥΕ
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΓΟΡΙΤΣΑ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ