Η Χημικη Αντιδραση με μια ιστορια animation. “ Όταν το Νατριο συναντησε το Υδροχλωρικο οξυ
METADATA PROVIDER   
 
LEARNING OBJECT PROVIDER  
 
DESCRIPTION
Στο παρόν βίντεο animation διάρκειας 5 min ,με τίτλο : “Χημική Αντίδραση με μια Ιστορία. ‘Οταν το Νάτριο Συνάντησε το Υδροχλωρικό οξύ” ,παρουσιάζεται η χημική αντίδραση παραγωγής του Χλωριούχου Νατρίου σαν μια συνάντηση 2 χαρακτήρων του Νατρίου και του Υδροχλωρικού οξέος, που αποδείχτηκε και μοιραία και σπουδαία. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα εργαστήριο χημείας. Περιδιαβαίνοντας στη γυάλινη πολιτεία των σκευών και των οργάνων της χημείας και σύμφωνα με την αρχή του Λαβουαζιέ -Βασικός Νόμος της Χημείας-το Νάτριο και το Υδροχλωρικό οξύ ενώνονται και μεταβάλλονται σε κάτι νέο και πολύτιμο ,το μαγειρικό αλάτι.

EDUCATIONAL DESCRIPTION
Το παρόν βίντεο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη σχεδίαση σεναρίου διδασκαλίας με θέμα την χημική αντίδραση και τη χημική εξίσωση . Οι διδακτικοί στόχοι του βίντεο είναι σύμφωνοι με αυτούς που ορίζονται από το Α.Π.Σ τόσο για τη Χημεία της Β΄Γυμνασίου όσο και της Γ΄Γυμνασίου και επιδιώκεται: α) ο εμπλουτισμός των εποπτικών μέσων που διαθέτει ο/η εκπαιδευτικός και η ενδυνάμωση της διδασκαλίας των εννοιών " χημική αντίδραση- χημική εξίσωση" στους μαθητές/τριες. Με το animation, τα οπτικά εφέ και την Οπτικοποίηση της διαδικασίας ,παρουσιάζεται η σειρά των γεγονότων σε μια αντίδραση με τρόπο που καθιστά ευκολότερη την κατανόηση τους από τους μαθητες/τριες. β) η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για το μάθημα της χημείας γ)η ενθαρρυνση της εμπλοκής μεγαλύτερου αριθμού μαθητών/τριων δ) η ενίσχυση της κατανόησης και εμπέδωσης αφηρημένων και δυσνόητων εννοιών όπως είναι οι χημικές μεταβολές. Ειδικότερα η προβολή του βίντεο animation θα μπορούσε να είναι το πρώτο από τα διαδοχικά βήματα ανάπτυξης του αντίστοιχου διδακτικού σεναρίου , αφόρμηση για την εισαγωγή και παρουσίαση των νέων εννοιών καθώς και για τη διερεύνηση προϋπάρχουσας γνώσης. Μετά την προβολή μπορεί να ακολουθήσει μια ολιγόλεπτη συζήτηση με σκοπό να ενεργοποιηθούν και να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές/τριες. Στη διάρκειά της θα μπορούσαν να σχολιαστούν τόσο οι μετατροπές από τη συμβολική στη μοριακή αναπαράσταση της ύλης όσο και η αρχή Διατήρησης της μάζας. Μετά τη διδασκαλία ,ο/η εκπαιδευτικός ,θα μπορούσε να επανέλθει και με παράδειγμα το χημικό φαινόμενο που παρακολούθησαν στο βίντεο ,να εστιάσει την προσοχή των μαθητών/τριων στις μεταβολές που παρατηρήθηκαν στη δομή των αρχικών μορίων -αντιδρώντων και τελικών -προϊόντων καθώς και στο ρόλο των συντελεστών της χημικής εξίσωσης μέσω της οποίας περιγράφεται το χημικό φαινόμενο . Προϋπόθεση.Οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν: τι είναι τα άτομα ,τα μόρια,τα ιόντα , οι προσομοιώσεις ατόμων και μορίων , τα σύμβολα χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων .


LEARNER CHARACTERISTICS
EDUCATIONAL CONTEXT
TYPICAL AGE RANGE
13 - 20
TECHNICAL INFORMATION
METADATA PAGE URL
RESOURCE URL
FORMAT
video/mp4
SIZE
54977.236 (KΒ)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8525/3173
ADDITIONAL INFORMATION
LEARNING OBJECT PROVIDER
Photodentro UGC
METADATA PROVIDER
Photodentro UGC
CLASSIFICATION
LEARNING RESOURCE TYPE
SUBJECT AREA
Chemistry ChemistryChemistry > Chemical reactions Chemical reactionsChemical reactions > Chemical equations Chemical equationsChemical equations
CONTRIBUTION
LEARNING OBJECT CONTRIBUTORS
initiator: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
creator: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
original work creator: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
script writer: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
graphical designer: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
METADATA CONTRIBUTORS
metadata author: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
LEARNING OBJECT / METADATA LICENCING & PUBLISHING
licensor: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
publisher: ΙΤΥΕ
metadata licensor: ΧΑΧΟΛΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
metadata publisher: ΙΤΥΕ
QUALITY SEALS  
LICENSE