Αυτοκρατειρα Βικτωρια της Γερμανιας
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για εικόνα από την Ποικίλη Στοά, ετήσιο ημερολόγιο με εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Πάτρας. Εικονίζεται η Βικτώρια (1840 - 1901), Αυτοκράτειρα της Γερμανίας και Βασίλισσα της Πρωσίας, η οποία παντρεύτηκε το Γερμανό Αυτοκράτορα Φρειδερίκο Γ' και μετά το θάνατο του συζύγου της έγινε γνωστή ως Αυτοκράτειρα Φρειδερίκου. Η Βικτώρια και ο Φρειδερίκος απέκτησαν έξι παιδιά, ένα από τα οποία ήταν η Σοφία, η σύζυγος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Η Βασίλισσα Σοφία ήταν αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ και κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορήθηκε η ίδια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ως φιλογερμανοί. Παρόλο που ανέπτυξε αξιόλογη φιλανθρωπική δράση και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύστημα υγείας, την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών μέσω της ενίσχυσης της χειροτεχνίας, το έργο της επισκιάστηκε από τον Εθνικό Διχασμό (1914-1917), που προέκυψε λόγω της διαφωνίας του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου, και του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βενιζέλος προτιμούσε να πάρει η Ελλάδα μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, γιατί προσδοκούσε εδαφικά οφέλη από την ενδεχόμενη νίκη της στον πόλεμο, ενώ ο βασιλιάς πρότεινε την ουδετερότητα. Τελικά, με την επέμβαση των συμμάχων ο βασιλιάς εξορίστηκε και η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο με τις δυνάμεις της Αντάντ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το μαθησιακό αντικείμενο μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφόρμηση στο μάθημα της Ιστορίας, κατά τη διδασκαλία ενοτήτων για τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και τον Εθνικό διχασμό. Αρχικά, μπορεί να γίνει συζήτηση με τους/τις μαθητές/τριες για τη βασιλική οικογένεια της Γερμανίας και τα αντίπαλα στρατόπεδα στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο (Κεντρικές δυνάμεις και Αντάντ) και στη συνέχεια να γίνει σύνδεση με τον τότε βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο τον Α΄ και τη Βασίλισσα Σοφία. Προτείνεται να ζητηθεί από τους μαθητές να κάνουν ένα γενεαλογικό δέντρο, για να απεικονίσουν τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των βασιλέων της Ευρώπης και να γράψουν σελίδες ημερολογίου της βασίλισσας Σοφίας για τη φιλανθρωπική δράση της και για τις πιθανές σκέψεις της σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως θα διαμορφώθηκαν από τη συγγενική της σχέση με τον Γερμανό Αυτοκράτορα. Επίσης, οι μαθητές/τριες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα για τις απόψεις Βενιζέλου και βασιλιά Κωνσταντίνου και να συντάξουν ομιλίες των δύο ανδρών με τις κυριότερες θέσεις τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/4138
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν. Πατρών)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Πολεμικά γεγονότα War eventsΠολεμικά γεγονότα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΣΙΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Παν/μιου Πατρών
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ