Βυρσοδεψειο - Αλευρομυλος - Βονοφακιδης
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στη φωτογραφία αυτή του 2006, από την Παναγιούδα της Λέσβου, εικονίζεται η νότια και δυτική όψη του κτιρίου, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε το βυρσοδεψείο αρχικά και τον αλευρόμυλο αργότερα του Βασίλη Βονοφακίδη. Το βυρσοδεψείο, που ιδρύθηκε το 1912, ήταν ένα από τα πολλά που υπήρχαν στη Λέσβο και γενικά στα νησιά του Αιγαίου, που γειτνίαζαν με τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μάλιστα, η κατεργασία των δερμάτων, η παραγωγή λαδιού και η σαπωνοποιία αποτέλεσαν βασικά στηρίγματα της οικονομίας των νησιών αυτών, ακόμη και μετά και την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη συνέχεια, ωστόσο, τα βυρσοδεψεία εγκαταλείφθηκαν και ερήμωσαν και το επάγγελμα του βυρσοδέψη (ταμπάκη) εξέλιπε, εξαιτίας της ανακάλυψης καλύτερων υλικών και της ανάπτυξης σύγχρονων εργοστασίων κατεργασίας δερμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βυρσοδεψείο του Βονοφακίδη μετατράπηκε και λειτούργησε, αξιοποιώντας τα πολλά νερά της περιοχής για κάμποσο καιρό κατόπιν, ως αλευρόμυλος, μέχρι να περάσει και αυτός σε κάποια σελίδα της βιομηχανικής ιστορίας του νησιού.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Οι μαθητές, με αφορμή τη φωτογραφία, ενδείκνυται να μελετήσουν την ιστορία της τέχνης της βυρσοδεψίας, από τα χρόνια του Ομήρου μέχρι και την παρακμή της, την δεκαετία του 1980. Μπορεί να αναζητηθούν, επιπλέον, οι λόγοι ανάπτυξής της στην Ελλάδα και περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου (θαλασσινό νερό, άφθονες πρώτες ύλες, κτηνοτροφία), καθώς και οι αιτίες της βιομηχανικής ανάπτυξης και οικονομικής άνθισης των νησιών του Αιγαίου τον 19ο αιώνα, εiδικά όσων γειτνίαζαν με τα μικρασιατικά παράλια. Οι τρόποι κατεργασίας των δερμάτων, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν, η επικινδυνότητα λόγω δυσωδίας και πιθανών μολύνσεων αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξαιτίας της λειτουργίας των βυρσοδεψείων, μπορούν να αποτελέσουν, επίσης, πεδία διερεύνησης. Ακόμη, ως πεδίο έρευνας προσφέρεται ο τρόπος λειτουργίας και τα είδη των αλευρόμυλων, όπως επίσης και οι συνθήκες, που ευνοούσαν την κατασκευή τους στη Λέσβο. Τέλος, οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν σχετικές φωτογραφίες κτισμάτων στο διαδίκτυο, χαρακτηριστικές περιπτώσεις δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, βυρσοδεψεία, αλευρόμυλοι), αλλά και να δημιουργήσουν ειδικά λεξικά με λέξεις που συνδέονται με την τέχνη της βυρσοδεψίας και της άλεσης του σιταριού. Βέβαια, και ένα ερευνητικό σχέδιο, με άξονες τα επαγγέλματα που έσβησαν, την εγκατάλειψη και τη λεηλασία των ιστορικών κειμηλίων-εργαλείων αλλά και τους τρόπους διατήρησης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω αναπαλαιώσεων και επισκευών, μάλλον θα προσφέρει σημαντικά παιδαγωγικά οφέλη.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7181
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Οικονομία EconomyΟικονομία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
εποικοδομητισμός > έρευνα δράσης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ