Κεμαλ Ατατουρκ Μουσταφα
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881-1938), μια πολύ σημαντική προσωπικότητα των Βαλκανίων, υπήρξε ο αναμορφωτής της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο πρώτος πρόεδρός της. Ήρθε σε ρήξη με τον Σουλτάνο και τελικά μέσω πολλών μεταρρυθμίσεων και ριζοσπαστικών αλλαγών σφυρηλάτησε το νέο πρόσωπο της χώρας του, μετατρέποντας την παραπαίουσα Οθωμανική αυτοκρατορία σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, κοσμικό κράτος, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Στις πλέον ουσιαστικές, επαναστατικές παρεμβάσεις του Ατατούρκ συγκαταλέγονται η απόκτηση εθνικής συνείδησης των Τούρκων, ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, ο διαχωρισμός θρησκείας-κράτους και η αποτίναξη του ασφυκτικού εναγκαλισμού του κράτους με τη θεοκρατία, η αντικατάσταση της αραβικής γραφής με το λατινικό αλφάβητο, η κατάργηση της πολυγαμίας και η θέσπιση της πλήρους ισότητας των δύο φύλων. Ακόμη, ο Κεμάλ εισήγαγε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, αναβάθμισε το εκπαιδευτικό σύστημα, εκσυγχρόνισε τη δημόσια λειτουργία, αποκατέστησε τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις, ανέκτησε τον έλεγχο των Στενών και γενικά αναδιαμόρφωσε, επί το βέλτιστον, την τουρκική εξωτερική πολιτική. Το σύνολο των πρωτοποριακών, ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεών του είναι γνωστό με το όνομα «κεμαλισμός». Κατηγορείται, ωστόσο, ότι μετήλθε απολυταρχικής διακυβέρνησης, όπως επίσης και για ανηλεείς αγριότητες και σφαγές. Ο Ατατούρκ είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, σήμερα, στο πατρογονικό του σπίτι λειτουργεί φερώνυμο μουσείο, αφιερωμένο στον ανακαινιστή της Τουρκίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Ως ενδεικτικά θέματα μιας ερευνητικής εργασίας, άμεσα συναρτώμενα με τον Κεμάλ Ατατούρκ, με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν οι μαθητές, προτείνονται τα παρακάτω: α) Τα πλούσια βιογραφικά στοιχεία του Κεμάλ, β) Η στρατιωτική και πολιτική του σταδιοδρομία, γ) Η σκιαγράφηση της πληθωρικής προσωπικότητάς του, δ) Η ρήξη του με την Υψηλή Πύλη, ε) Το μεταρρυθμιστικό έργο και οι ριζοσπαστικές αλλαγές του, κατά την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, στ) Η διερεύνηση των εναντίον του κατηγοριών, ζ) Η ερμηνεία- μετάφραση και δικαιολόγηση του ονόματός του, η) Μια (έστω και «εικονική», μέσω λογισμικού οπτικοποίησης) επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και θ) Η αναζήτηση των εκθεμάτων του Μουσείου, το οποίο φιλοξενείται στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
9 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/7171
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Ηγετικές προσωπικότητες Leading personalitiesΗγετικές προσωπικότητες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > συνεργατική μάθηση
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
εποικοδομητισμός > έρευνα δράσης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
συναισθηματικός > να διαμορφώνουν και να ακολουθούν ένα σύστημα αξιών
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ