Κωνσταντινος Δημαρας
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο Κωνσταντίνος Δημαράς (1904-1992), ήταν Έλληνας φιλόλογος, κριτικός και ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας.Ο Κωνσταντίνος Δημαράς υπήρξε μελετητής του νεοελληνικού διαφωτισμού.Το 1935 δημοσιεύει στο περιοδικό Νέα Γράμματα, το δοκίμιο του “Επτά κεφάλαια για την ποίηση”, που θεωρήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της λογοτεχνικής θεωρίας στην Ελλάδα. Η ενασχόληση του με την ποίηση εκφράστηκε και με εργασίες πάνω στην ποίηση του Παλαμά, του Κάλβου, του Καβάφη και του Σεφέρη. Το 1951 συμμετείχε στο σχεδιασμό στη σύσταση και στη μετέπειτα πορεία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.Το 1959 συμμετείχε στην οργάνωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ένα απ' τα πιο σημαντικά έργα του αποτελεί “Η Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας”. Το 1982 κυκλοφόρησε το έργο του με τίτλο “Ελληνικός Ρωμαντισμός”, ο οποίος και αναδεικνύει τον Δημαρά ως σημαντικό εκπροσώπο της ελληνικής ιστοριογραφίας. Το 1986 κυκλοφόρησε επίσης η σημαντική μελέτη του για τον ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο που αφορά τη ζωή και το έργο του. Από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Εθνικό ϊδρυμα Ερευνών απομακρύνθηκε από τη χούντα το 1970.Στη συνέχεια αποδέχθηκε πρόσκληση του Πανεπιστημίου Σορβόννης και ανέλαβε την έδρα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και συγχρόνως τη διεύθυνση του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης. Τις θέσεις αυτές διατήρησε έως το 1978, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1992, στο Παρίσι, σε ηλικία 88 ετών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Δημαρά μπορούν να αποτελέσουν πεδίο για δραστηριότητες που καλλιεργούν την κριτική ικανότητα και εμβαθύνουν τη σκέψη των μαθητών/τριών σε τομείς όπως η μελέτη εργασιών του σε συνδυασμό με την ανάγνωση ποιημάτων του Παλαμά, του Κάλβου, του Καβάφη και του Σεφέρη των οποίων ερεύνησε το έργο τους. Το μνημειώδες έργο του “Η Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας” μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοηθημα για τους μαθητές/τριες για τη μελέτη σημαντικών λογοτεχνών και ρευμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η απομάκρυνση του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κατά την περίοδο της Δικτατορίας μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την έλλειψη Δημοκρατίας εκείνη τη σκοτεινή περίοδο και για τις συνθήκες που συνετέλεσαν στον αναγκαστικό εκτοπισμό σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων σε ιδρύματα του εξωτερικού.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
15 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΤΥΠΙΚΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
0:15:00
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/2178
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Αποθετήρια ΕΚΤ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Νεοελληνική Λογοτεχνία Modern Greek LiteratureΝεοελληνική Λογοτεχνία > Ρεύματα / Κινήματα Streams / MovementsΡεύματα / Κινήματα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > γνώση > βασισμένος σε γεγονότα
γνωστικός > γνώση > εννοιολογικός
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
γνωστικός > διεργασία > να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΟΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
εκδότης/ες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ