Χαλκιδα, ο Πορθμος του Ευριπου, 1835
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο ζωγραφικός πίνακας απεικονίζει μια άποψη του πορθμού του Ευρίπου στη Χαλκίδα, όπως την αποτύπωσε κάποιος ζωγράφος στα 1835. Ο πορθμός του Ευρίπου, ο πιο γνωστός ίσως πορθμός στην Ελλάδα, είναι μία στενή λωρίδα θάλασσας που συνδέει το Βόρειο Ευβοϊκό με τον Νότιο Ευβοϊκό, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, στη Χαλκίδα. Ο έλεγχος του πορθμού του Ευρίπου κατέστησε από τους αρχαίους χρόνους τη Χαλκίδα πόλη με σπουδαία στρατηγική θέση και έντονη εμπορική δραστηριότητα. Η πόλη και γενικότερα η Εύβοια ενώθηκε για πρώτη φορά με την ηπειρωτική Ελλάδα το 411 π.Χ., με μια ξύλινη γέφυρα. Στον πίνακα εικονίζεται ο πορθμός (το κανάλι, σύμφωνα με την επιγραφή), με τη γέφυρα που ενώνει τις δύο στεριές, πέτρινη στο μεγαλύτερό της μέρος και ξύλινη στο μικρότερο μέρος της. Στις δύο πλευρές της ξύλινης γέφυρας υπάρχει το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο αργότερα καταστράφηκε λόγω των έργων ανακατασκευής της γέφυρας. Διακρίνονται στο βάθος κάποιοι άνθρωποι πεζοί να περπατούν στη γέφυρα. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται δύο ψαρόβαρκες με το πλήρωμά τους και σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται μια τρίτη ψαρόβαρκα και δύο μεγάλα ιστιοφόρα πλοία. Η εικόνα προσφέρεται για τη διδακτική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας το 19ο αι. και ειδικότερα για τον τομέα της δραστηριότητας στο ναυτιλιακό τομέα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Στο μάθημα της νεότερης Ιστορίας ο διδάσκων μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα στη διδασκαλία της ενότητας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία το 19ο αι., καθώς ο πίνακας παριστάνει τον Πορθμό στα 1835, τη χρονιά που ο Όθων πήρε τη σκυτάλη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας από την Αντιβασιλεία. Την περίοδο αυτή ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης υπήρξε η ναυτιλία. Ο διδάσκων μπορεί να προβάλει την εικόνα και, αφού δώσει κάποιες βασικές γεωγραφικές πληροφορίες στους μαθητές, να τους ζητήσει να διατυπώσουν σκέψεις και συμπεράσματα ως προς την οικονομική δραστηριότητα των Ελλήνων την περίοδο αυτή. Η συζήτηση μπορεί να επεκταθεί γενικότερα στη ναυτιλία ως τον τομέα που παραδοσιακά οι Έλληνες πάντοτε διέπρεπαν και να πραγματοποιηθεί μια σύντομη αναδρομή από την αρχαιότητα (και τη μυθολογία ίσως) ως σήμερα, που, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας, ο ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικός στόλος είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
12 - 18
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΡΤΕΛΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΧΟ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8526/3626
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο Πολιτισμός
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΙΕΠ (ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΙΕΠ))
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ιστορία HistoryΙστορία > Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) Newer and Modern History (19th-20th century)Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (19ος-20ός αι.) > Οικονομία EconomyΟικονομία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
γνωστική προσέγγιση > άμεση διδασκαλία
γνωστική προσέγγιση > διερευνητική μάθηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
γνωστικός > διεργασία > να θυμούνται
γνωστικός > διεργασία > να κατανοούν
συναισθηματικός > να δίνουν προσοχή
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
υπεύθυνος / συντονιστής υποέργου: Δρ. Θεοδόσιος Τσαπέλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
μεταδεδομένα: ΑΓΑΠΗ ΔΑΛΚΟΥ
επιμέλεια / επικύρωση μεταδεδομένων: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
εκδότης/ες: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΙΕΠ
εκδότης/ες μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ, ΙΕΠ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
seal image metadata seal image
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ