SAME WORLD
“Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία”
Κλιματική Αλλαγή | Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη | Περιβαλλοντική Μετανάστευση
Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017
1ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη
του προγράμματος SAME WORLD
SAME_EU CONTEST GR_ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ_21 06 2017_v1.1
Έχετε υλοποιήσει με τους μαθητές σας μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή καινοτόμο διδακτική
παρέμβαση στο πεδίο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη»
η οποία αξίζει να δημοσιοποιηθεί και να διαμοιραστεί;
Αν ναι, σας προσκαλούμε να στείλετε την εκπαιδευτική πρακτική σας και
να συμμετάσχετε στον 1ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του προγράμματος SAME WORLD!
Η νικήτρια ομάδα (εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες) θα κερδίσει ένα ταξίδι και μια σημαντική εμπειρία, συμμετέχοντας στην επόμενη διεθνή συνάντηση του προγράμματος SAME WORLD
στην Πορτογαλία, τον Οκτώβριο του 2017!
2. Περιβαλλοντική δικαιοσύνη
3. Περιβαλλοντική μετανάστευση
Οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφτούν την εκπαιδευτική πλατφόρμα του προγράμματος SAME WORLD (edu-kit.sameworld.eu/) όπου μπορούν να βρουν σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες. Όλο το υλικό διατίθεται ελεύθερα σε όλους.
Η προθεσμία υποβολής εκπαιδευτικών πρακτικών έληξε στις 8 Ιουνίου 2017.
Διαβάστε τις παρακάτω Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις για να μάθετε περισσότερα!
Το πρόγραμμα S.A.M.E. WORLD
(ΑΕΙΦΟΡΙΑ.ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στην Παγκόσμια Εκπαίδευση)
στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη και στη σχέση της με την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Μετανάστευση.
Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει την ουσιαστική κατανόηση αυτών των θεμάτων και να ενθαρρύνει αειφόρους τρόπους ζωής και πρακτικές ενεργών πολιτών,
μέσα από καινοτόμες τεχνολογικές και βιωματικές προσεγγίσεις.
Εθνικός συντονιστής του έργου για την Ελλάδα είναι το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
(www.sameworld.eu/)
Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις
Μεμονωμένοι μαθητές ή ομάδες μαθητών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Κάθε συμμετέχων μπορεί να αποστείλει περισσότερες της μιας εκπαιδευτικές πρακτικές.
Οι τρεις (3) καλύτερες πρακτικές σε εθνικό επίπεδο θα μεταφραστούν στα αγγλικά, έτσι ώστε να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος SAME WORLD.
-
Καινοτομία
Μια καλή εκπαιδευτική πρακτική έχει καινοτόμο παιδαγωγική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων διδακτικών στρατηγικών που ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και τη συνεργασία του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα. -
Αντίκτυπος (Impact)
Μία καλή εκπαιδευτική πρακτική έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους μαθητές, στο σχολείο ή/και στην ευρύτερη κοινότητα.
-
Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Μια καλή εκπαιδευτική πρακτική καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ικανότητα δράσης και η ικανότητα διασαφήνισης αξιών.
-
Εστίαση σε σημαντικές διαστάσεις της αειφορίας
Μια καλή εκπαιδευτική πρακτική αποσαφηνίζει και προωθεί την έννοια της αειφορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες διαστάσεις, όπως είναι η αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε τοπικές και παγκόσμιες πτυχές του θέματος που πραγματεύεται και η διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών των ζητημάτων της αειφορίας.
-
Προσαρμοστικότητα (adaptability) και Ποιότητα περιγραφής
Η πρακτική πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα προκειμένου να αξιοποιηθεί από άλλους εκπαιδευτικούς και σχολεία. Επιπλέον, η περιγραφή της πρακτικής πρέπει να είναι σαφής και περιεκτική.
Σε εθνικό επίπεδο, στις καλύτερες εκπαιδευτικές πρακτικές θα απονεμηθούν οι εξής διακρίσεις: Ανοιχτή Ετικέτα Ποιότητας Βέλτιστης Πρακτικής και Ανοιχτή Ετικέτα Ποιότητας Καλής Πρακτικής.
Οι εκπαιδευτικές πρακτικές που θα διακριθούν θα βραβευτούν στο πλαίσιο εκδήλωσης για το έργο SAME WORLD που θα διοργανώσει το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017.
-
Να περιγράψουν την εκπαιδευτική πρακτική τους χρησιμοποιώντας τη Φόρμα Υποβολής που δίνεται εδώ.
-
Να αναρτήσουν την Εκπαιδευτική Πρακτική τους στο Πανελλήνιο Αποθετήριο Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών “Φωτόδεντρο - Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές” στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/oep/, στην κατηγορία «Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Οι εκπαιδευτικοί συνδέονται στο “Φωτόδεντρο-Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Πρακτικές” με τον λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (@sch.gr) που διαθέτουν.
-
Επιπλέον από τη συμπληρωμένη φόρμα υποβολής, μπορούν προαιρετικά να αναρτήσουν: α) μια παρουσίαση PowerPoint (μέγιστος αριθμός διαφανειών 15) με την οποία θα παρουσιάζουν με οπτικό ή άλλο ευφάνταστο τρόπο την εκπαιδευτική τους πρακτική, και β) επιπλέον υλικό (όπως φωτογραφίες, βίντεο κτλ.) σε ένα ενιαίο συμπιεσμένο αρχείο (zipped file).
-
Να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διεύθυνση: sameworld_gr@cti.gr με θέμα: “SAME WORLD - ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ”, όπου θα σημειώνουν τη διεύθυνση (σύνδεσμο/link) της Εκπαιδευτικής Πρακτικής στο Φωτόδεντρο ή το μοναδικό αναγνωριστικό της (πχ. 8532/5…).
-
Σε εθνικό επίπεδο
Ακολουθώντας τα κριτήρια ποιότητας μία εθνική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς στο πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, θα επιλέξει τις τρεις (3) καλύτερες σε εθνικό επίπεδο εκπαιδευτικές πρακτικές.
Οι τρεις (3) καλύτερες σε εθνικό επίπεδο πρακτικές θα μεταφραστούν στα αγγλικά και θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης.
-
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος SAME WORLD, αποτελούμενη από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος SAME WORLD και εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων/οργανισμών του προγράμματος, θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν μεταξύ των καλύτερων πρακτικών σε εθνικό επίπεδο, τη νικήτρια εκπαιδευτική πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατεβάστε τα έγγραφα του διαγωνισμού εδώ:
SAME WORLD EU CONTEST BEST PRACTICES-GR PUBLIC 2017-05-18_v1.1.pdf
SAME WORLD EU CONTEST BEST PRACTICES-GR SUBMISSION FORM 2017-03-02_v1.0.doc