Ριάλιτι σόου

Διαβάστε

Δύο διαφορετικές πτυχές των εκπομπών τύπου ριάλιτι σόου προσεγγίζουν τα άρθρα «"Ριάλιτι σόου" και δικαιοσύνη» του Στ. Ψυχάρη και «Τα ριάλιτι σόου σκοτώνουν τους πρωταγωνιστές τους» του Γ. Σκαφίδα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την οδηγία της 7/12/2010 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τις «εκπομπές τηλεοπτικής αναπαράστασης της πραγματικότητας (reality shows)».

 

Δείτε

Οι ακόλουθες εκπομπές είναι αφιερωμένες στο φαινόμενο των ριάλιτι σόου και γενικότερα των χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων. Προέρχονται στο σύνολό τους από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ:

Από τη σειρά «Άνθρωποι», τα επεισόδια «Το κοινωνικό πρόσωπο της τηλεόρασης: Μέρος 1» και «Το κοινωνικό πρόσωπο της τηλεόρασης: Μέρος 2» είναι αφιερωμένα στις εκπομπές τύπου ριάλιτι. Συντελεστές τέτοιων εκπομπών μιλούν για τα θετικά και τα αρνητικά του τηλεοπτικού αυτού είδους.

Την ξενική καταγωγή των ριάλιτι, τη σχέση τους με την ιδιωτική τηλεόραση και τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια προσεγγίζει το επεισόδιο «Reality Shows» της σειράς «Άνθρωποι και τηλεόραση». Το επεισόδιο «Trash TV» αφορά τις εκπομπές ευτελούς θεματολογίας και ποιότητας, τους λόγους ύπαρξης και ανακύκλωσής τους και την αρνητική τους επίδραση στην αισθητική του εγχώριου τηλεοπτικού τοπίου.

Στο φαινόμενο του Big Brother είναι αφιερωμένες τρεις εκπομπές της σειράς «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Η εκπομπή «Big Brother» είναι αφιερωμένη στην πρώτη εμφάνιση του ομώνυμου παιχνιδιού. Στην εκπομπή «Ο Big Brother και τα αδέρφια του» προσεγγίζονται οι τοπικές εκδοχές του παιχνιδιού, ενώ η εκπομπή «Ο Big Brother των φτωχών» εκκινεί από την τουρκική μεταφορά του παιχνιδιού για να επεκταθεί στη δύναμη της τηλεόρασης και τη σημασία της δημοσιότητας στη σύγχρονη κοινωνία του θεάματος.

Με αφορμή, μεταξύ άλλων, και τα ριάλιτι, διανοούμενοι και επιστήμονες τοποθετούνται απέναντι στον τρόπο αναπαράστασης της πραγματικότητας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο επεισόδιο «TV και διανοούμενοι» της σειράς «Ριμέικ».

Την απατηλή αναπαράσταση της πραγματικότητας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολιάζει επίσης η πρώτη ολοκληρωμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Η εκπομπή» (1968):

1

[πηγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος (επίσημος δικτυακός τόπος)]

info