Φυλλο εργασιας για την διδασκαλια της ανακλασης και διαθλασης μεσω προσομοιωσης στην φυσικη γενικης παιδειας Β ΓΕΛ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ   
 
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ  
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Απευθύνεται σε μαθητές της Β τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου στο μάθημα Φυσική Γενικής Παιδείας Β Τάξης, στο κεφάλαιο :το Φως .
Σε προηγούμενες διδακτικές ώρες διδάσκουμε τις έννοιες μονοχρωματική ακτινοβολία , πολυχρωματική ακτινοβολία και τα χρώματα – επιμέρους μονοχρωματικές ακτινοβολίες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος του ορατού φωτός. Επιπλέον διδάσκουμε τις έννοιες δείκτης διάθλασης μονοχρωματικής ακτινοβολίας σε ένα οπτικό μέσο ,οπτικά αραιότερο και πυκνότερο μέσο και πως μεταβάλλεται η ταχύτητα και ο δείκτης διάθλασης των χρωμάτων ορατού φωτός στο ίδιο οπτικό μέσο και ορίζουμε επιγραμματικά την ανάκλαση και την διάθλαση του φωτός .
Μέσω των πειραμάτων της προσομοίωσης και 2 φύλλων εργασίας , ένα για κάθε διδακτική ώρα , οι μαθητές εξάγουν μόνοι τους τον νόμο της ανάκλασης και ποιοτικά τον νόμο της διάθλασης , διατυπώνουν τον νόμο της ανάκλασης και εν μέρει ποιοτικά τον νόμο της διάθλασης και επιπλέον επιχειρούν να αιτιολογήσουν θεωρητικά τα αποτελέσματα . Προστιθέμενη αξία η αξιοποίηση των μέσων ΤΠΕ στην διδασκαλία , που έχουν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να γίνουν ενεργά μέλη στην διαδικασία της μάθησης και επιπλέον η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων , καθώς οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες 2-3 ατόμων ανά υπολογιστή και επιπλέον εξοικειώνονται με την χρήση των προσομοιώσεων και αποκτούν την λογική της εξαγωγής ή επαλήθευσης των επιστημονικών εννοιών μέσω των πειραμάτων , της παρατήρησης , της καταγραφής πειραματικών δεδομένων και της επεξεργασίας και ανάλυσης αυτών .

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Το μάθημα γίνεται στην αίθουσα της πληροφορικής και οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες 2-3 ατόμων ανά υπολογιστή και εργάζονται βάσει των φύλλων εργασίας . Σε περίπτωση που το εργαστήριο Η/Υ δεν είναι διαθέσιμο η διδασκαλία μπορεί να γίνει ή στην αίθουσα του διαδραστικού πίνακα ή στο εργαστήριο φυσικών επιστημών ή στο μικρό αμφιθέατρο που διαθέτουν υπολογιστή και βιντεοπροβολέα , πάλι χωρισμένοι σε ομάδες για την ενίσχυση του πνεύματος της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τους.


ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ
ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
16 - 18
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ
ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΣ
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
ΜΕΓΕΘΟΣ
107.271 (KΒ)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ
8525/977
ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Φυσική PhysicsΦυσική > Οπτική OpticsΟπτική > Ανάκλαση ReflectionΑνάκλαση
Φυσική PhysicsΦυσική > Οπτική OpticsΟπτική > Διάθλαση RefractionΔιάθλαση
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
συντονιστής / επιστημονικός υπεύθυνος μεταδεδομένων: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β1 ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΙΣ ΤΠΕ -ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ :ΣΙΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ04.01
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΜΕΤΑΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
χορηγός άδειας χρήσης: ΜΠΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
εκδότης: ΙΤΥΕ
χορηγός άδειας χρήσης μεταδεδομένων: ΜΠΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
εκδότης μεταδεδομένων: ΙΤΥΕ
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  
ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ