03/07/2024
Σικελία: Πολιτισμός και Κατακτητές
Συνοπτική περιγραφήΤο εκπαιδευτικό σενάριο απευθύνεται στους μαθητές α' γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας. Συγκεκριμένα, με αφορμή τις ενότητες "Κεφάλαιο Δ: Αρχαϊκή εποχή (800-479 πΧ) - 2: H εκστρατεία στη Σικελία (415-413 π.Χ.) - ο Δεκελεικός πόλεμος" και "Κεφάλαιο ΣΤ: Ηγεμονικοί ανταγωνισμοί και κάμψη των ελληνικών πόλεων (431-362 π.Χ.) - 1: Τα αίτια και οι αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου - ο Αρχιδάμειος πόλεμος“ οι μαθητές θα διερευνήσουν τη δυναμική και πολύπλοκη ιστορία της Σικελίας από τον ελληνικό αποικισμό έως τη νορμανδική κατάκτηση. Οι μαθητές θα εντρυφήσουν στην πλούσια πολιτιστική και πολιτική ιστορία του νησιού, εξετάζοντας βασικά γεγονότα, προσωπικότητες, επιστημονικές και καλλιτεχνικές συνεισφορές που διαμόρφωσαν την αρχαία Σικελία. Μέσα από ένα μείγμα ομαδικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων φύλλων εργασίας, παρουσιάσεων και συζητήσεων, οι μαθητές θα αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαδοχικά κύματα εποίκων και κατακτητών επηρέασαν τη μοναδική ταυτότητα της Σικελίας. Το μάθημα αποσκοπεί στην προώθηση της ιστορικής γνώσης, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.
Γνωστικό/ά αντικείμενο/α – γνωστική/ές περιοχή/έςΙστορία > Αρχαιότητα (1100 π.Χ.- 4ος μ.Χ. αι.) > Δημογραφία και μετακινήσεις πληθυσμών
Λέξεις-κλειδιάβ' αποικισμός Σικελία Έλληνες Ρωμαίοι Νορμανδοί Άραβες Βυζαντινοί τέχνη θρησκεία Αρχιμήδης
Α' Γυμνασίου
Εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης σεναρίου (διάρκεια)μικρή διάρκεια: έως 3 ώρες
Ενορχήστρωση τάξης Ρόλοι μαθητών & εκπαιδευτικώνΟι μαθητές, στα πλαίσια των ομάδων, καλλιεργούν την αυτενέργεια, την ομαδικότητα και την αλληλεπίδαση. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με τα φύλλα εργασίας, αλλά και την παρακολούθηση των παρουσιάσεων/συμμετοχή στις ερωτήσεις, καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη.
Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει ρόλο καθοδηγητικό και συμβουλευτικό.
Απαιτήσεις εφαρμογής σεναρίου Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητώνΕξοικίωση με το περιεχόμενο των μαθημάτων "Κεφάλαιο Δ: Αρχαϊκή εποχή (800-479 πΧ) - 2: H εκστρατεία στη Σικελία (415-413 π.Χ.) - ο Δεκελεικός πόλεμος" και "Κεφάλαιο ΣΤ: Ηγεμονικοί ανταγωνισμοί και κάμψη των ελληνικών πόλεων (431-362 π.Χ.) - 1: Τα αίτια και οι αφορμές του Πελοποννησιακού πολέμου - ο Αρχιδάμειος πόλεμος“.
Απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομήΣχολική αίθουσα Η/Υ.
- Κατανόηση της αλληλουχίας των κατακτήσεων στη Σικελία από την ελληνική περίοδο έως τη νορμανδική περίοδο.
- Αναγνώριση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων και των επιπτώσεών τους στον πολιτισμό και την πολιτική της Σικελίας.
- Ανάλυση της επιροής των διαφόρων κατακτητών στην τέχνη, τη θρησκεία και την κοινωνία της Σικελίας.
- Ανάπτυξη της ικανότητας κριτικής ανάλυσης ιστορικών πηγών.
- Ενθάρρυνση της συνεργασίας και της συζήτησης μεταξύ των μαθητών.
- Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσω ομαδικών παρουσιάσεων.
1η διδακτική ώρα
Ο διδάσκων παρουσιάζει το εκπαιδευτικό υλικό, σχηματίζει τέσσερις ομάδες των πέντε μαθητών η καθεμία και διανέμει τα φύλλα εργασίας.
2η διδακτική ώρα
Οι μαθητές δουλεύουν τα φύλλα εργασίας σε ομάδες, με βάση το υλικό που παρουσιάστηκε την πρώτη ώρα.
3η διδακτική ώρα
Οι ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες. Έπειτα από κάθε παρουσίαση, θα αφιερωθεί χρόνος για ερωτήσεις από τις υπόλοιπες ομάδες.
Συνοδευτικό υλικό
Όνομα αρχείου | Περιγραφή | Τύπος αρχείου | Μέγεθος αρχείου |
---|---|---|---|
Εκπαιδευτικό σενάριο - φύλλα εργασίας.pdf | Δεν υπάρχει περιγραφή | Adobe PDF | 92 KB |